VECKA 16
Lördag
20
April
BT-annons
2011-09-26
photo


Hela havet stormar
Helgens krönika från WM-update tog upp att oljan kan komma att nå $200 om Bernanke flyger igen, då finns det heller inget tak för guldpriset.

Prisras på metaller
I torsdags föll priset silver med 10 procent, det var dock bara ett preludium till fredagens rörelse, där kursen rasade med över 15 procent. Även guldet har fallit kraftigt de senaste dagarna, ned med 4-6 procent om dagen. Utför går det också i koppar som de två senaste dagarna tappar över 11 procent. Kursrörelserna för palladium och platina ser ut på liknande sätt; ned med över 5 procent om dagen.

I palladium och platina har raset förmodligen hållit tillbaka en strejk Sydafrika. Just före de kraftiga fallen planerade National Union of Mineworkers en omfattande strejk om man inte fick igenom sina krav före 27 september. En strejk i Sydafrika skulle drastiskt minska utbudet av palladium och platina. Nu när vinstmarginalerna sjunker i snabb takt, bör man nog inse att det blir svårt att få igenom tänkta löneökningar.

Statistik från början av veckan var annars positivt för palladium och platina, då European Automobile Manufacturers Association (ACEA) rapporterade om en ökning i juli på två procent av nyregistrerade bilar i Europa. Men oron om en global recession pressar nu råvarupriserna över lag.

Råolja
Råoljan följde med i råvaruraset. Här ser vi till slut en reaktion på den fundamentala bilden. Dock hade net longs ökat kraftigt just före raset, vilket visade att många trodde på uppgång. Som vanligt när en stor grupp ligger fel i marknaden, får vi en kraftig rörelse när de gör exit.

Skillnaden mellan brent och WTI är fortfarande stor men den minskar i takt med att Libyen får fart på produktionen. Detta går mycket snabbare än man tidigare vågat hoppats på. Inom bara några månader räknar man med att komma upp i en daglig produktion på 500 000-600 000 fat.

OPEC
Enligt utsagor från OPEC innebär det att länderna kommer att minska produktionen med samma mängd. Problemet för OPEC är dock att man inte längre kommer överens, vid det senaste mötet var det svårt att enas om en gemensam produktionskvot. Att oljan nu faller och WTI etablerats under $90, innebär förmodligen att organisationen kommer att få ännu svårare att hålla ihop.

De senaste åren har oljeproducenterna blivit bortskämda med ett skyhögt pris, vilket lett till ineffektivitet. OPEC har tidigare sagt att man  nöjer sig med ett pris runt $100, att man inte strävar efter så mycket mer, då det kan skada den globala ekonomin. Men $100 är en fördubbling i förhållande till var som ansågs vara ”högt” för bara några år sedan.

När nu Kina bromsar in och problemen i USA och Europa fortsätter, bör efterfrågan på olja falla. För att priset skall hålla sig kvar runt $100 måste OPEC skruva åt kranarna i samma takt, och gärna lite till för att kompensera för produktionstillskott, som eventuellt kan komma från länder utanför kartellen. Med en del OPEC-länder har nu en produktionskostnad på $90, när priset faller kan de göra två saker: antingen sälja framtida produktion så snabbt som möjligt medan det fortfarande finns en vinstmarginal, vilket ökar utbudet och till slut leder till lägre priser, eller bli mer effektiva.

Att man som först åtgärd väljer att sälja framtida leveranser redan i dag, är troligare än att man börjar skära ned. I takt med att oljepriset rasar, blir det mer bråttom att sälja. Risken finns att det blir en tävling mellan OPEC-länderna om vem som hinner först, då kan man glömma tidigare produktionskvoter och mål.

Nästa OPEC-möte, i december, kommer därför att bli intressant, det är då vi kan få en inblick i hur eniga de egentligen är.

På riktigt lång sikt bör en analys av oljan dock bli positiv med tanke på att världens reserver minskar, men just nu är det lättare att se ett pris på $50 än $200.

Oljepris på $200
Men det som kan komma att få oljepriset att skena till $200 de närmsta åren är nog inte brist på olja, utan ett rikligt utbud av dollarsedlar i takt med att ”Helikopter Ben” (Ben Bernanke) stimulerar den amerikanska ekonomin. Eftersom oljan prissätts i dollarn, är korrelationen på lång sikt hög.

Under vissa perioder kan dollarn och oljan röra sig åt motsatt håll, men en del av priset är alltid relaterat till dollarn, eftersom när dollarn stiger, blir det dyrare för investerare i annan valuta att köpa olja. Ett högre pris av en råvara leder till minskat köpintresse. Men om dollarn faller blir det istället billigare att köpa olja.

Det som kan få dollarn på fall är välsmorda sedelpressar. Som för vilken produkt som helst, minskar ju värdet när tillgången ökar. När vi sedan får fler sedlar i systemet, som jagar samma mängd varor, kan ju priset bara gå upp. Den som får de nytryckta sedlarna först har bäst köpkraft och kan såldes bjuda över alla andra.

Det handlar alltså om inflation. En ökad penningmängd i ett försök att stimulera igång ekonomin har inte bara ha en positiv effekt på oljan, utan även guld och silver. Beroende på hur mycket pengar man tillför, finns det sedan inget tak för råvarupriserna. Guldet har tekniska motstånd, men priset kan gå hur högt som helst i pengar räknat (se t. ex. Zimbabwe).

Allt beror på om det blir fler kvantitativa lättnader d.v.s. om ”Helikopter-Ben” Bernanke flyger igen.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons