VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2011-11-07
photo


QE3 och grekiska pudlar
I helgens krönika konstateras bland annat att våra folkvalda politiker politiker knappast hjälper till att stabilisera marknaden.

Händelserik vecka
Veckan som gick var minst sagt händelserik. Den började med att Greklans premiärminister Giorgos Papandreou föreslog att grekerna skulle folkomrösta om EMU-ländernas krisuppgörelse. Marknaderna världen över störtdök, eftersom det då blev osäkert om man skulle leva upp till kraven. Greklands finansminister Evangelos Venizelos var inte informerad om utspelet och skall ha förts till sjukhus med magsmärtor.

Sedan kommer överraskande den nya ECB-chefen Mario Draghis med en räntesäkning, vilket kan ha bidragit till den något positivare stämningen. Veckan avslutades med att Papandreou gjord en pudel och drog tillbaka sitt förslag. Man kan ju knappast säga att våra folkvalda politiker hjälper till att stabilisera marknaden. Deras bidrag till en extremt hög volatilitet är nog mycket större än vad spekulanter och robothandlare står för. Dock är det de senare som alltid får bära hundhuvudet i media.

Ben Bernanke och QE3
I onsdags fick vi veta att den amerikanska centralbanken lämnar räntan oförändrad, vilket var i linje med förväntningar. Dock hade man på sina håll hoppats på att Ben Bernanke skulle ge tydligare signaler om ett QE3-paket. Ytterligare stimulanser från den amerikanska centralbanken kan komma att sätta fart både på guldpriset och aktiemarknaden (men hur många jobb det skapar är en annan fråga).

Handeln på de amerikanska börserna var lugn i fredags. Reaktionen på statistiken över antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA blev först positiv, men uppgången kom av sig och vi fick sedan se sidledes rörelser för resten av dagen.

Statistiken visade en ökning med 80 000 personer i oktober, vilket var 15 000 personer mindre än vad analytiker hade räknat med. Vidare sjönk arbetslösheten till 9 procent, enligt Bloomberg hade man räknat med 9,1 procent.

Stigande trender i aktiemarknaden
Efter en hektisk vecka kan vi konstatera att vi, rent tekniskt, har stigande trender. Hur nattsvarta nyheterna än är, kan man köpa på rekyler i intressanta bolag. Aktiemarknaden befinner sig i början av en trend, i ett läge där det är som mest osäkert, det är då normalt med både positiva och negativa nyheter. Den dag då media domineras av positiva nyheter, är det dags att fundera på att göra exit i köpta positioner.

Det är ju oftast när allt ser bra ut som marknaden når en topp; det brukar då inte finns tillräckligt med köpare kvar, en grupp som kan gå in på högre höjder och ge stöd åt en trend.

I dag finns det gott om aktörer som står vid sidan av och väntar på ett bättre läge. Tekniska handlare behöver dock inte vänta mer, redan i mitten av oktober fick vi trendskiftet. Eftersom utbrottet upp till högre toppnivåer var starkt, är blankning inte att tänka på.

MF Global
Under veckan som gick fick vi också den åttonde största konkursen i den amerikanska historien, när MF Global kastade in handduken. Det innebär att Chryslers konkurs 2009 hamnar på niondeplats.

MF Global uppges ha använt kunders kapital som säkerhet för egen handel. Man har alltså brutit mot en av de viktigaste reglerna. Kunderna kan direkt straffa företaget för detta felsteg, men vem som smiter ut bakvägen utan att någon verkar reagera, är den amerikanska finansinspektionen. Trots enorma resurser med stor fokusering just på att särskilja företagens pengar från kundernas depåer, har man misslyckats med att upptäcka MF Globals fusk.

Avanza Bank
Under förra veckan rapporterade också Avanza att deras kunder är pessimistiska och fruktar nya börsras. Fond- och aktiesparares försäljningar nådde rekordnivåer i september. Samtidigt som denna grupp säljer har aktiemarknaden inlett en stigande trend. Som vi konstaterade tidigare får vi det bekräftat att det finns en stor grupp aktörer som står vid sidan av; aktörer som kan tänkas köpa om marknaden börjar klättra upp mot en ny årshögsta.

Möjligheten finns att de har rätt, att vi istället får en ny årslägsta, men som grupp utgör amatörerna en bra marknadssentimentsindikator, eftersom de oftast har fel. Det brukar löna sig att gå mot dem.

Ganska typiskt är också att de mest köpta produkterna hos Avanza under oktober var fonder som stiger i värde när aktiemarknaden faller. De mest sålda var fonder som stiger när marknaden stiger.

Hög träffsäkerhet med teknisk analys
Med baskunskaperna inom teknisk analys, hade många istället kunna tjäna på uppgången; köpt när den stigande trenden inleddes. Det var vad vi gjorde till vår Kanalportfölj där vi tog in hela åtta nya positioner. Då marknaden gått åt rätt håll, har nödutgången kunnats flyttas till break even i åtta av tio innehav. 

Under augustinedgången låg vi kort i drygt tio bolag, men dessa affärer är nu överspelade, det gäller att göra exit i tid, släppa gamla föreställningar och agera. Vinsterna i våra blankningar är säkrade för någon månad sedan och då marknaden nu stiger köper vi istället.

Genom att följa trenden och göra entré på rekyler, är nästan 80 procent av årets affärer till Kanalportföljen ”gröna”. Detta under en period då fundamentala analytiker haft svårt att hänga med – även köp och behåll har ju visat sig vara en usel strategi i år.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons