VECKA 19
Onsdag
08
Maj
BT-annons
2011-11-28
photo


Iran och Kina vinnare på högt oljepris
Aktiemarknaden har varit svår den senaste tiden för trendhandlare, desto bättre trender har vi dock haft i råvaror som erbjudit fantastiska möjligheter för trendföljare.

Nya tider
Den uppgång som för några veckor sedan gav köparna en strimma hopp är nu nästan helt utsuddad. Den amerikanska aktiemarknaden rekylerar inte längre mot en starkt stigande trend. Istället har den tidigare positiva tekniska bilden helt plötsligt skiftat till neutral. Passeras nu sommarens bottnar, är det upplagt för en ny säljpanik. Noteringar vid en ny årslägasta skulle förmodligen locka in en hel del säljare, främst de som aldrig sålde i somras och nu återigen kan få uppleva några mardrömsveckor.

Aktiehandel behöver dock inte vara en mardröm. Den som använder stoppar, en nödutgång där exit görs, kan begränsa förlusterna. Man ger då inte tillbaka lika mycket vinst när marknaden vänder som den långsiktiga investeraren gör. Nackdelen är att man många gånger blir utstoppad helt i onödan, vilket i en stark trend begränsar den möjliga vinsten. Eftersom fördelen med en nödutgång inte visar sig varje månad, eller varje år, utan snarare vid de få tillfälle då marknaden störtdyker, känns det oftast onödigt att använda en stop loss, förutbestämd exitnivå.

Om vi får ytterligare en våg ned, kan man sälja blankt och tjäna på nedgången. Men då är det enormt viktigt med tajming. De amerikanska börserna, och även OMX, befinner sig i ett neutralt läge, varken köp eller blankning gäller just nu. Men passeras tidigare bottnar bekräftas trenden som negativ, då kan man gå kort på ett tekniskt utbrott. Passeras istället oktobertoppen, är det dags att åter plocka in köpta positioner till portföljen. Det handlar om att följa trender, inte att göra vad man "tror".

Oljetåget
Genom att trejda flera olika marknader med så låg korrelation som möjligt, ökar man chansen att komma in i en stark trend. Medan tekniska handlare haft det svårt den senaste månaden i OMX, har det gått desto bättre om man även trejdat råvaror. Det är främst olja och spannmål som trendat.

Oljan har rört sig upp i en starkt stigande trend. Det är WTI-oljan som trendar och därmed är det där man bör hållas med köpta positioner, brent ligger långt efter. Tekniska handlare har kunnat köpa både på utbrott och rekyl. I dag har vi den andra rekylen mot trenden sedan skiftet, således erbjuds den som ännu inte köpt en chans att hoppa på tåget här och nu!

Det som kan komma att få oljepriset att skena är sanktioner mot Iran. Under första halvåret har EU importerades 450 000 fat om dagen från Iran. Det kan jämföras med produktionen i Libyen på drygt 1 miljon fat om dagen före oroligheterna. I dag producerar Libyen runt 750 000 fat om dagen. Man räknar med att den siffran kan dubblas, vilket i så fall kan ersätta eventuellt bortfall från Iran.

Men eftersom det handlar om en förväntad framtida produktion, är det ju inte alls säkert att man uppnår målen. Om 450 000 fat om dagen undanhålls, minskar utbudet kraftigt, vilket kan leda till skenande priser. De som skulle kunna tjäna på detta är Kina, som i dag är den största köparen av olja från Iran. Vid ett högre oljepris är det troligt att Iran säljer överskottet till Kina, men även Japan och Indien. Resultatet av en bojkott skulle således kunna bli att Europa och USA får betala högre priser för råolja, medan Asien kan köpa billigt från Iran som då kan fortsätta sin export som om ingenting hade hänt.

Starka trender
Det är inte bara oljan som trendat den senaste tiden, även spannmål har rört sig i starka trender. Här handlar det dock om fallande priser. Havre, majs, sojabönor och vete i Chicago har under veckan som gått rasat i pris. Trenden är dock inte ny, vete har bildat lägre lästa sedan årsskiftet. Trendföljare har haft gott om möjligheter att komma in i position.

Det absolut viktigaste att tänka på vid entré i såväl råvaror som aktier, är den tekniska trenden. Först efteråt brukar förklaringarna till att priset rört på sig komma. Nu när vetepriset trendat ned i 11 månader och fortsätter att accelerera finns det gott om idéer om vad som orsakat de kraftiga prisrasen. Som t ex. att ryska bönder paniksäljer utanför landets gränser för att bli av med så mycket som möjligt före det att en exportskatt förväntas träda i kraft.

Medan aktiemarknaden tvekat, har man alltså haft fina möjligheter på andra ställen, både olja och spannmål. Vi ser även fina trender i bomull och kakao, som fallit fritt under större delen av året, i starka trender, fortfarande väl värda att följa.

Högre råvarupriser
Med tanke på den monetära politik som nu förs, där sedelpressarna använts flitigt och förmodligen kommer att användas igen, bör råvarupriserna gå upp. Men det hindrar inte perioder med fallande priser.

Dessa dippar erbjuder köptillfällen på lång sikt. Men till skillnad mot aktier, har råvaror den nackdelen att köparen måste stå för lagerkostnader, men även ränta och försäkringar, något som prisas in i produkten (termin, minis, certifikat, optioner, CFD:er mfl) man köper. Det betyder att köparen har en kostnad i en köpt position. Det blir svårare att lägga den i byrålådan och vänta ut en uppgång, varför kravet på tajming är avgörande för den som spekulerar i råvaror.

Bästa sättet är då att laga råvaran själv, vilket ju går bra med guld, med desto sämre med naturgas, där lagringskostnaderna i dag är så höga att vid en investering på 10 år, måste priset dubblas för att man skall nå break even.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons