VECKA 18
Måndag
29
April
BT-annons
2012-01-13
photo


EU beslut kan få fart på oljan
Sanktioner mot Iran kan komma att få priset på råolja till rekordhöga nivåer. I dag går vi igenom strategier för entré med trenden.

Fundamentalt
Iran pumpade 3,58 miljoner fat om dagen förra månaden, av detta köper Europa runt 450 000 fat om dagen. Största köpare är Kina. I Europa är Italien, Spanien och Grekland de största importörerna från Iran, tillsammans står de för nästan 70 procent av köpen. 

De planerade sanktionerna från EU mot Iran kan komma att leda till ett skyhögt oljepris då landet är världens andra största producent i Organization of Petroleum Exporting Countries. Efter att Kina gjort klart att man kommer fortsätta att köpa olja från Iran, backar nu EU. Förslaget om sanktioner kommer förmodligen att skjutas fram så att Italien, Spanien och Grekland får tid att ställa om sig.

Frågan är nog om sanktioner ens är möjliga att genomföra utan att sänka Europa. Ett oljepris runt $150-200 är knappast vad vi behöver nu.

Sedan början av november har råoljan rört sig sidledes. Om EU beslutar om sanktioner, kommer vi troligen se en stigande trend i oljepriset redan före nyheten når ut. Gårdagens mediarubriker om att det kan ta sex månader att komma fram till ett beslut innebär inte att trenden i oljan väntar på beslutet.

Välinformerade aktörer tar alltid position före alla andra, det är med denna grupp vi försöker ta position när vi följer en trend.

Spekulanternas position

Spekulanter
Spekulanterna låg tungt i långa positioner förra året, de spekulerade således på stigande oljepriser. Under hösten ökades spekulanternas net long-position samtidigt som Open Interest trendade ned. Det innebär att intresser för råoljan minskade samtidigt som priset steg, vilket är negativt.

Om nu oljepriset skulle ta fart upp, bör även Open Interest-kurvan följa med upp för att på så sätt visa att fler aktörer dras in i trenden.

En uppdatering av spekulanternas position presenteras senare i dag av CFTC.


Lagren av råolja i USA

Lagerstatistik
Onsdagens lagerstatistik visade på en ökning med 5 miljoner fat. USA har nu 334,6 miljoner fat råolja i lager. Ökningen var den högsta sedan augusti, vilket borde vara negativt för priset.

Men tittar man på trenden, pekar den ned. Lagren i USA har de senaste månaderna stadigt minskat, vi ser nu en vanlig rekyl upp. Det handlar dock inte om minskade lager pga. ökad efterfrågan, utan snarare minskat utbud, vilket statistiken över bensinlagren bekräftar.

Lagren av bensin ökade den senaste veckan med 3,6 miljoner fat. Efterfrågan på bensin minskade med 4,8 procent på årsbasis.

WTI-olja. Månadsgraf med trendlinjeanalys.

Månadsgraf 
Långtidsgrafen ovan visar de viktigaste nivåerna på lång sikt.

Just nu noteras kursen mellan tidigare botten och topp från förra året, men även mellan toppen och bottnen från 2008-2009.

Det gör att potentialen är god både för ett köp eller blankning. 

 

WTI-olja. Veckograf med trendlinjeanalys.

Veckograf 
Den långsiktiga veckotrenden är stigande sedan bottnen 2009.

Högre toppar och bottnar inom en stigande trendkanal visar att köparna har kontrollen. 

Vi ser just nu ett försök till att återtesta tidigare topp efter en högre rekylbotten.

 

WTI-olja. Dagsgraf med trendlinjeanalys.

Dagsgraf 
I våra morgonmöten, men även i WM-update, har vi noga följt oljan under högstan. Vi trejdade lång från utbrottet i oktober, red uppgången och gjorde exit vid punkt ett, när kursen bröt ned mot en lägre botten efter ett misslyckat försök att ta ut tidigare topp.

Det gav den aggressive utbrottshandlaren möjlighet att gå kort. När kursen sedan tvärvände och tog ut tidigare topp, gällde lappkast dvs. återköp för att gå lång.

Trejdar man utbrott bör man inte vara rädd för att göra lappkast, eftersom det är efter falska utbrott vi brukar få de kraftigaste rörelserna. Nu tappade köparna i olja kraft redan samma dag som de tog kursen upp över tidigare topp. Det bekräftar bara att vår strategi inte fungerar varje gång. 

Det är dock för tidigt att räkna ut denna trejd. Ibland får vi tveksamma utbrott just före en stark rörelse. Men vad detta säger oss nu är att den som inte tagit position bör avvakta med WTI-oljan. Priset rör sig just nu inom något som kan liknas vid en expanderande triangel (kaosformation), den enda marknadsituation där utbrottshandel inte går bra, klicka här för en graf!

Eftersom utbrottet upp var svagt, kommer rekylhandel nu aldrig på tal. Hade vi fått en ny högre och stark topp, hade efterföljande dipp varit köpvärd.

 

Brent. Dagsgraf med trendlinjeanalys.

Dagsgraf 
När vi tar oss en titt på brentoljan ser vi en konsolidering. Skillanden mellan brent och råoljan har minskat från rekordhöga nivåer. Det innebär i praktiken att vi trejdar dessa marknader oberoende av varandra. Vi tar inte position i brent om vi är positiva till WTI, eller omvänt.

I brent har vi ännu inte haft något utbrott upp till en högre topp. Priset pendlar just nu med vilda svängningar mellan  $100-115. 

Till skillnad från WTI-oljan, kan man nu trejda brent på utbrott; köp om den gröna linjen passeras eller sälj blankt om priset trillar under den röda. Det skulle visa på ett viktigt tekniskt skifte. Tills dess att kursen lämnar den konsolidering där priset pendlar sedan augusti, bör man avvakta.

Det går även bra att använda en modern strategi för att trejda utbrott, som BT Utbrott.

Rekommendation
Behåll köpta i WTI-oljan, avvakta med nya positioner.

Skall man trejda oljan i dag är det brent som är mest intressant, då gäller entré först när kursen bryter ut ur den konsolidering där priset pendlat inom sedan augusti.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa Sista Sid 1 av 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
 
 
 
 
 
 
 
Annons