VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2012-01-16
photo


Heta tips!
Henrik Hallenborg går igenom aktiemarknaden, valutor, råvaror och kommer med sitt absolut hetaste tips just nu.

Aktiemarknaden
I fredags rapporterade JPMorgan att vinsten för fjärde kvartalet föll med 23 procent. Det var dock i linje med förväntningarna. Man förklarade sig med att trejdingen inte gått så bra. Tittar man på S&P 500 förstår man kanske varför, sidledes rörelser sedan början av augusti har inte gjort någon trejder glad, i varje fall inte trend- eller indexföljare.

Men lite längre ut i högerkanten i en graf för S&P 500 kan man skönja ett trendskifte. Konsolideringen är över och marknaden lyfter nu mot högre högsta. Det skapar möjligheter för den som är alert och vågar agera tidigt. Potentialen för den nya trenden är ett utbrott upp över fjolårets högstanoteringar, minst!

Stämnningen i marknaden, media och allmänheten, är dyster. Det är svårt att förstå varför man skall köpa med skuldkriser och sänkta kreditbetyg. Men denna soppa får ju fart på stimulanspaketen som har en tendens att vara utformade för att lyfta aktiemarknaden, till vilket pris som helst. Före jul sänkte ECB-chefen Mario Dragi säkerhetskraven och lånade ut 490 miljarder euro till 523 banker. I torsdags sålde Spanien statsobligationer för 10 miljarder euro, vilket är dubbelt så mycket som man efterfrågat. Vidare gick 12 miljarder till Italien, detta var Dragis ”back door bailout”.

Valutor
Medan aktiemarknaden bryter upp står det nästan stilla bland de större valutaparen, majors. Japanska yen och den schweitziska franc är hårt hållna från respektive lands centralbank. Man påstår att BOJ inte lyckas kontrollera yenen mot dollarn, men det visar sig ännu inte i trenden som är neutral slutet av förra året.

Efter att den schweitziska centralbankschefen Philip Hilderand trampat i klaverat i en insidersskandal, eller rättare sagt hans fru, spekuleras det i en ny policy som kan leda till en stärkning av landets valuta, att schweitzer franc åter kan ses som en "safe haven". Men likt yen har vi ännu ingen trend att tala om.

Även den australiensiska, australiensiska, nyzeelänska dollarn rör sig sidledes. Det brittiska pundet faller tveksamt, vilket även den svenska kronan gör. Det enda som trendat de senaste månaderna bland majors är EUR/USD, och där är trenden nu svag, ej längre värd att följa.

Energi
Tveksamma trender ser vi även i oljan. Det verkar nu hänga på hur EU ställer sig till sanktionerna mot Iran vid omrösningen den 23 januari. En blokad kan få förödande konsikvenser för Europa, man förlitar sig då på att Saudiarabien skall lyckas täcka bortfallet. Och Saudiarabien diver förståss ingen välgörenhet. Läs mer om olja och EU i denna analys!

Kanske blir lösningen för Europa ett skifte till naturgas, för gas finns det gott om. Efter att ha trendat ned i flera månader, accelererade trenden under veckan som gick. Efter ett fall på 6 procent på en enda dag, fortsatte priset ned även efterföljande dag. Klicka här för att läsa mer om naturgas!

Metaller
Dystra trender är det även bland ädelmetallerna. Både guld och silver har nu lämnat mönstret med lägsta lägsta och lägre högsta efter sig. Det är nu man kan gå kort på en lite djupare sättning ned. Sannolikheten att få rätt är mycket högre i dag i jämförelse med att sälja när kursen når en ny högre topp i en stark trend. Spekulanterna har det senaste halvåret drastiskt minskat sin långa exponering mot ädelmetallerna.

Tvärt emot guld och silver går koppar. Kinas enorma råvaruinköp har fortsatt och under veckan som gick fick vi veta att imporen av koppar för december nådde en ny rekordhögsta, upp 13 procent från månaden före, samtidigt som lagren av koppar i Shanghai förblev oförändrade. Man bör inte vara rädd för att sälja ädelmetallerna och köpa koppar, korrelationen mellan dessa marknader går i vågor, vilket innebär att koppar visst kan trenda upp medan guldet faller. Klicka här för ett affärsförslag på koppar!

Ytterligare stimulanser, ett nytt QE3-paket från Ben Bernanke, kan dock åter få fart på guldet. Men just nu är det inte läge att spekulera på ett sådant scenario.

Spannmål
Slutligen kan vi konstatera att det även rör på sig bland spannmålen. Sojabönor, majs och vete har gjort försök till att bryta upp mot högre lokala toppar. Men havre noterades vid en ny fleramånaderslägsta under veckan som gick.

Det som först fick spannmålspriserna att stiga var ofördelaktiga väderförhållanden i Argentina som hotade utbudet. För någon dag sedan gick USDA dock ut med en prognos där man förväntade sig mycket högre lager av främst majs i USA än handlare tidigare räknat med.

Man räknar även med att lagren av vete globalt hamnar på 210 miljoner ton. Det är den högstanivån för de senaste 12 åren. Bara en enda gång under 50 år har lagren varit mer välfyllda än i dag. Spannmålspriserna har dock redan reagerat på detta, vete föll förra året från  $8.80 till $6.00. För tekniska handlare är det utbrottshandel som gäller bland spannmål just nu, det är inte läge att tolka och trejda efter den fundamentala datan.

Vi avslutar denna marknadsgenomgång med vårt hetaste tips just nu: socker, läs analysen här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons