VECKA 16
Lördag
20
April
BT-annons
2012-01-30
photo


Bernanke vaknar till
Aktiemarknaden segar sig upp, guld och silver rusar dock samtidigt som dollarn rasar. Ben Bernanke har åter vaknat till liv!

FED och aktiemarknaden
I slutet av förra veckan steg det amerikanska aktieindexet S&P 500 upp till en ny högre lokal topp. Indexet noteras nu på nivåer från slutet av juli i förra året, nära fjolårets högstanotering. Det var vid dagens nivåer som marknaden i augusti stötte på ett starkt motstånd och störtdök, i samband med att de amerikanska centralbankens stödpaket, QE2, löpte ut. Tidigare toppar utgör nu motstånd; S&P 500 kan komma att få en del hoppiga rörelser vid dagens nivåer, men än så länge har vi inte sett några tecken på det.

Mönstret vi ser liknar det vi såg vid både QE1 och QE2, marknaden segar sig upp, sakta men säkert. Under veckan som gick fick vi efter FED-mötet veta att man kommer att fortsätta med en penningpolitik där marknaden flödas med likviditet. Ben Bernanke har satt fart på sedelpressarna samtidigt som räntan kommer att hållas låg under en längre tid. För första gången någonsin lämnade FED en långsiktig prognos över räntan, man förväntar sig en extremt låg ränta, under 1 procent, till slutet av 2014, minst. Samtidigt sa man att centralbanken fortfarande har ammunition kvar och möjligen ligger ett tredje stimulanspaket inte så långt bort.

Den spelar inte så stor roll att den europeiska skuldkrisen hotar, så länge likviditet flödar in i marknaden kan vi räkna med högre börskurser. Att det sedan bara är börsen som stiger, medan levnadsstandarden sjunker i takt med skenande råvarupriser, är något helt annat. Stigande börskurser innebär inte alltid att det blir bättre och börsen kan stiga fast den ekonomiska tillväxten avtar.

Dessutom är det ju val i USA i höst, vilket innebär att vi går in i en period där Obamas politik bör visa ”resultat” för att attrahera väljare. Och lyckas man inte med det, måste man skylla ifrån sig; vilket man just nu gör då man lägger skulden för dagens kris på Wall Street. Men det var inte Wall Street som ”räddade” bankerna eller grundade de lagar som tillät låntagare med usel kreditranking att köpa hus utan insats och sedan betala en ränta under marknadsnivån, det var idéer som kom från Washington.

Guld och silver
Fortsatt starkt köp och behåll gäller alltså i aktiemarknaden men då Ben Bernanke åter vaknat till liv borde även utsikterna för guldet vara god. Den ökade likviditeten är positivt för råvaror generellt, men allra främst för guld. Det vi sett den senaste veckan är att dollarn tappat kraftigt samtidigt som råvaror avancerat. I guld och silver ser vi starka rörelser upp, i silver med sådan fart att tidigare topp passerats och därmed gett oss en köpsignal. Men det tekniska läget är inte perfekt, eftersom kursen stiger direkt från en lägre botten till en högre topp. Med en högre botten, dvs ett misslyckat försök att ta ut tidigare botten, hade den tekniska bilden varit lite bättre, silver skulle då haft en stadig bas att stå på.

Guldet ligger steget efter silver, uppgången är dock så stark att det är hög tid att se över nödutgången för blankade positioner. Passeras tidigare topp finns inget att vänta på, får vi sedan noteringar runt $1800 bör man inte heller tveka utan gå in som aggressiv köpare, vi siktar då på $2500 minst. Man kan se guldrallyt på två sätt; att guldet stiger eller att valutorna faller relativt guld. En långtidsgraf över guld (i önskad valuta) kan alltså visa hur mycket fiatvalutorna tappat i värde. Tänker man på detta sätt, inser man att det inte finns något naturligt tak för guldpriset relativt den nordamerikanska dollarn, allt beror på hur mycket pengar centralbanken för in i systemet. Till skillnad från andra bubblor som spricker då det inte finns fler investerare (kapital), tar pengarna aldrig slut för centralbanken (se t ex. Zimbabwe).

Dagens höga guldpriser handlar mycket om att skydda sitt kapital mot den förödande politik som man i dag för både i Europa och USA. Allt fler inser att någon är inne och norpar på bankboken. Inte bara professionella investerare, även vanligt folk flyr nu fiatvalutorna för att skydda sitt kapital. För tio år sedan var det bara 10 procent av efterfrågan som kom från investerare, i dag ligger siffran över 35 procent.

Övriga råvaror
Dollarns kraftiga fall bidar nu till att råvaror steg på bred front. Bara oljan stod stilla, läs mer om oljan här!

Bland spannmål börjar majs, havre, vete och sojabönor att bottna. Den fundamentala bilden ger stöd för fortsatt nedgång, men det vi vet i dag är ju redan inprisat. Trots välfyllda lager av t ex. vete, kan priset vända upp.

Även socker och kakao vaknar till liv. Det tekniska har länge varit dystert, men nu börjar det bli dags att köpa. Kaffe går dock sin egna väg, när råvaror i fjol störtdök, uppvisade kaffe en relativ styrka. I dag ser kaffe ut att kunna bryta ned under tidigare bottnar och därmed gå in i ett område fritt från närliggande stöd, något som kan leda till ett kraftigt prisfall då man kan tänka sig att det finns en hel del stoppar (nödutgångar för dem som köpt) inunder.

Bomull ledde uppgången 2010 och sedan nedgången 2011. Nu är dagstrenden åter stigande, rent tekniskt har rekylhandlare möjligheten att gå lång i dag.

Den råvara som är mest intressant att köpa på rekyl är dock koppar. Efter ett starkt utbrott upp från en stabil bottenformation, är dippen vi nu ser väl värd att köpa på. Samma sak gäller platina och palladium som också befinner sig i köpzon efter tekniska bottenformationer.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons