VECKA 19
Onsdag
08
Maj
BT-annons
2012-02-06
photo


Marknadskoll
Dow Jones noteras nu på nivåer från år 2000, vi förväntar oss högre höjder men det är inte köpläge. Köp kan dock bli aktuellt både i olja, naturgas och guld.

Aktiemarknaden
Nasdaq Composite har inte noterats på dagens nivåer sedan slutet av år 2000. Även Nasdaq 100 och Dow Jones är med upp till nya rekordnivåer. Det som är intressant just nu ur en teknisk vinkel, är att ovanför dagens nivåer är det fritt från närliggande motstånd. Den stigande trenden kan därmed förväntas fortsätta utan alltför stora hack ned. Det kan rent av bli rallystämning med extremt starka och snabba rörelser upp. Men att köpa på dagens nivåer innebär att man gör entré på ytterst höga och överköpta nivåer. Utsikterna för en fortsatt uppgång är mycket god, men tajmingen är riktigt usel.

Vi börjar nu få lite bättre ekonomisk data från USA och därmed känns det tryggare att gå in. Men skall man bli en börstjänare måste man lära sig att göra det som oftast känns fel. Det ser alltid nattsvart ut när en botten bildas på börsen och när toppen sedan kommer är det nästan omöjligt att förstå vad som skulle kunna få kursen att vända ned.

Fredagens starka rally var relaterat till positiv jobbstatistik i USA. Arbetslösheten sjönk för femte månaden i rad till 8,3 procent. Samtidigt har vi sett stimulanser från centralbankerna både i Europa och USA (Fed har köpt obligationer för $2300 miljarder). Marknaden flödas med likviditet och med låga räntor bör intresset för aktiemarknaden vara fortsatt stort.

Energi
Tidigare stimulanspaket har varit positivt även för råvaror generellt, det finns ingen anledning att tro att det är någon skillnad denna gång. Men när det gäller råoljan står priset stilla. Brentoljan har pendlat inom en handelsregion på $15 sedan augusti i fjol och för den senaste månaden har vi ett handelsspann på bara $5. Detta trots oroligheterna i Iran och en i övrigt positiv stämning bland råvaror. Utbudet av olja sägs dock vara högt i dag, samtidigt som efterfrågan i USA och Europa minskat. Men med bättre ekonomisk data i USA kanske även konsumtionen av oljerelaterade produkter tar fart?

Veckans lagerstatistik visade dock på en ökning med 4,2 miljoner fat, vilket var direkt relaterad till en minskad efterfrågan på bensin. Lagren av bensin i USA är nu de högsta sedan februari förra året. På årsbasis har efterfrågan av bensin fallit med 7,3 procent.

Bara för att oljepriset rört sig sidledes, behöver inte trejding är ointressant. Tvärtom blir en marknad intressantare ju längre den konsoliderat, men det är först vid utbrottet man bör ta position. Delvis för att det är nästan omöjligt att gissa sig till åt vilket håll det bryter ut, men också för att det är ännu svårare att lista ut när utbrottet kommer, vilket innebär att man kan bli sittande med en köpt position i flera månader, i väntan på ett utbrott.

Till skillnad från olja, ser vi en jättestark trend i naturgas. Priset börjar nu närma sig historiskt låga nivåer. Även om kursen varit fallande i flera år, har det varit högt historiskt sett, vilket gjort produktionen ineffektiv på många håll. Nu när naturgasen äntligen är billig i förhållande till de senaste 40 åren, finns det många producenter (och producentmetoder) som inte längre är lönsamma. Det gör att utbudet minskar, kvar blir bara de effektivaste producenterna, de som fortfarande tjänar pengar på dagens låga pris. När kursen faller under den nivå där den effektivaste producenten inte längre tjänar pengar, är det dags för en uppgång och en ny cykel. På vilken nivå detta infinner sig, är desto svårare att lista ut, det bör dock ligga vid det historiska golvet där vi  nu är.

Men naturgas kan inte köpas på lång sikt för att sedan stoppas i byrålådan. Kostnaden för ränta, lager och försäkring är så hög att det kan bli svårt att gå med vinst även om man har rätt. Därför är det mycket viktigt att man tajmar entré med en teknisk strategi.

Ädelmetaller
Guldet har inte gjort någon trendföljare glad det senaste halvåret (om man inte trejdat de kortsiktiga trenderna). Dagsgrafen visar på en volatil marknad, kursen har nu gått från en lägre botten upp till tidigare topp. Det gör att guldet är svårt att köpa på utbrott, den naturliga nödutgången ligger ju under decemberbottnen, vid $1500, vilket gör det svårt att få till en bra risk/reward-kvot. Men om vi nu får en dipp och sedan ett nytt försök att ta ut motståndet vid $1766, har vi en fin teknisk köpsättupp med en nödutgång något under rekylbottnen.

Trejdar man Börstjänarens strategi BT-kanalen, kan guldet (men även silver) köpas vid $1700, där 18 EMA ligger.

Både guld och silver har tagit fart i samband med att den amerikanska centralbanken talar om mer stimulanser. En del analytiker menar att teknisk analys inte fungerar under dessa förhållanden, men det är just nu när osäkerheten är stor som den tekniska analysen är till fördel; antingen köper man med en stigande trend eller säljer blankt om den faller. Man kan inte räkna med att ha rätt varje gång, men när en trend väl inleds är man med.

I både guld och silver har vi de senaste veckorna sett en kraftig ökning av efterfrågan från investerarna. Inflödet till ETF-fonderna är åter igen rekordstora samtidigt sålde U.S Mint nästan 190 ton silvermynt i januari, vilket bara är fem procent från en ny alla tiders högstanotering, den andra högsta nivån någonsin.

I guld och silver måste vi nu låta trenden bli vår vän, men för att göra det, krävs först en trend, ett utbrott upp över tidigare topp.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons