VECKA 16
Tisdag
16
April
BT-annons
2012-02-10
photo


Risker vid daytrading
Den största risken med daytrading kanske inte är att förlora pengar. Stress som leder till utbrändhet är sannolikt värre. För att daytradingen skall fungera bör den vara ansträngningslös.

Stress
När det talas om daytrading antar många att det är en typ av handel som är fylld av stress och snabba beslut, där ett toalettbesök vid fel ögonblick kan kosta hundratusentals kronor.

Som med swingtrading, blir daytrading vad man gör den till. Kan man inte lämna skärmen för ett toalettbesök, lunch eller något annat nödvändigt, blir man lätt utbränd. Det håller inte i längden. För att det skall fungera måste man göra sin hemläxa och förbereda sig, så att daytradingen blir ansträngningslös och stressfri.

Men det är då inte lika roligt och adrenalinkickarna blir färre. Utan spännande moment kan daytrading kanske liknas med ett jobb vid statistiska centralbyrån, dagarna går åt till att föra statistik över affärer och vänta på rätt tillfälle, sin sättupp.

En förlust på hundra tusen är alltid relaterad till det totala kapitalet, det kan vara lite eller mycket beroende på hur stor depån är. Man gör alltid bäst i att räkna procent, inte pengar. Ser man varje upptick eller nedtick som det riktiga värdet blir man lätt stressad. Räkna därmed aldrig vinsten i dollar eller svenska kronor; räkna ticks, pips eller punkter.

Risknivå
Sätt en normal risknivå per affär. Finns det risk att förlusten blir mer än två procent av kapitalet, har man oddsen mot sig i längden. Ju högre risk per trejd, desto mer volatil blir kapitalkurvan. Tar man en för hög risk, är det nästan garanterat att depån raderas under en normal drawdown (förlustperiod).

Och när depån är raderad, brukar det finnas gott om orsaker att skylla eländet på, varför de flesta aldrig lär sig. Det normala är att bara en eller ett par affärer står för 100 procent av förlusten, en rörelse som oftast är relaterad till en fundamental nyhet. Man tror sig då kunna undvika denna händelse i framtiden och fortsätter därför i samma spår som tidigare. Man måste räkna med att även det osannolika inträffar; ju längre tid man trejdar, desto mer sannolikt är det att det att man får uppleva det "omöjliga".

Riskerar man att göra stora förluster, räknat i procent på hela kapitalet, om man avviker från skärmen, tar man alltså för hög risk. Den verkliga risken borde ligga i att man missar sin sättupp, en möjlig vinst.

Nödutgång
Med dagens moderna plattformar kommer man ut ur position automatiskt även om man inte är vid datorn, kanske inte exakt på tänkt nivå, men i närheten. Och gör man inte det är risken stor att man trejdar marknader som man inte bör daytrada. För att ha en chans med kortsiktig handel är det absolut nödvändigt att det finns god likviditet, en aktiv handel i den marknad man skall trejda.

Vi kommer att tala mer om daytrading vid onsdagens trejdingklubb online då Freddie Carlsson kommer på besök. Freddie är med och organiserar Börstjänarens livetrading på fredagar.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons