VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2012-03-19
photo


Storpolitisk short-squeeze i vete!
Iran förbereder sig nu på sanktioner genom att köpa stora mängder spannmål, vilket bidragit till rally i vetepriset.

GRATIS DAGLIGT NYHETSBREV!
Börstjänaren skickar varje dag ut ett nyhetsbrev till registrerade läsare, klicka här för att göra en kostnadsfri registrering!

Oljesanktioner
Sedan mitten av december förra året har brentoljan avancerat från $103 till dagens nivå runt $126. Det är oroligheter i Iran som ligger bakom prisuppgången. Från den 1 juli i år planerar EU att införa saktioner mot Iran i syfte att få landet att avbryta sitt kärnvapenprogram. USA ställer sig bakom, vilket även Kina och Japan gjort. Indien kan komma att minska importen, men ger inget direkt stöd till sanktionerna. Det finns ingen lätt och självklar lösning till denna fråga, varför vi kan förvänta oss fortsatta oroligheter och därmed ett högt oljepris, som kan komma att nå nya rekordnivåer inom kort. Merriyll Lynch gick under förra veckan ut och varnade för nivåer runt $200. Det är inte så svårt att förstå att sanktionerna leder till ett högre oljepris men var många däremot inte tänker på i första hand är att de även driver upp spannmålspriserna.

Socker och vete
Det sägs att utbudet av olja i dag är tillräckligt för att mer än väl fylla efterfrågan. Siffror visar till och med på en överproduktion globalt sett, ändå stiger råoljepriset i rask takt. Samma sak gäller för vete: efter en period med högt vetepris har det globala utbudet ökat, lagren är välfyllda och tillgången överstiger efterfrågan. Vete borde gå ned men den senaste månaden har priset rusat. Ett mönster som vi även ser i socker, som just nu noteras nära en fyramånadershögsta.

Att sockerpriset rusar parallellt med råoljan är ganska enkelt att förklara, då sockerrör kan användas för framställning av etanol. Ett högre råoljepris ökar efterfrågan på etanol, som i sin tur driver upp sockerpriset. I fredags noterades majs vid en ny femmånadershögsta. Även majs kan användas för etanolframställning.

Short Squeeze
Korrelationen är dock även hög med vete, där vi de senaste dagarna sett en prisexplosion. Vete rör sig nu mot vad många spekulanter räknat med. Enligt CFTC ligger  spekulanterna med en rekordstor net short-position.

Fundamenta, balansen mellan den globala tillgången och efterfrågan, för vete är prisnegativt, vilket fått stora hedgefonder att sälja enorma blankade positioner via terminer (för att tjäna på fallande priser). Nu visar det sig dock att Iran står som stora köpare av spannmål och speciellt vete.

Dammsuger marknaden
För att sittande regim i Iran skall sitta kvar, är det viktigt att folket inte svälter. Ett land med svält skapar oro och uppror. Sanktionerna mot Iran innebär inte bara att landet får svårare att sälja olja, utan även att import av nödvändigheter som livsmedel kommer att kompliceras. Iran förbereder sig nu på sanktionerna, vilket innebär att man köper enorma mängder vete från både Ryssland och Indien. I USA annonserades det den 1 mars ut att Iran köpt 120 000 ton, men köpen har fortsatt och siffran är nog betydligt större än så. Från Ryssland, Tyskland Kanada, Brasilien och Österrike uppges Irans köp av vete uppgå till 2 miljoner ton bara i februari. Från Pakistan försöker man, enligt Reuters, köpa en miljon ton.

När många spekulenter spekulerat i fallande priser, kommer alltså Iran och dammsuger marknaden.

Köpen av spannmål finansieras delvis av ryska banker men Iran erbjuder även olja i utbyte. Då handeln med dollarn blivit svårare har man börjat acceptera betalning med andra medel, såsom indiska rupier, ryska rubel, japanska yen och även guld. Man kan tycka att detta borde ge utslag även på guldpriset, men det är lite mer komplicerat. Guld används ju bara som ett betalningsmedel och kan sedan bytas vidare.

Den som gräver en grop
De som hittintills drabbats hårdast av sanktionerna mot Iran är europerna själva. Ett högre oljepris kan snabbt bli en utlösare till en bred ekonomisk avmattning. Även om Iran nu får det svårare att hitta köpare till sin olja, har de en råvara som är guld värd och ju mer priset stiger desto lättare blir det att sälja den. Redan i dag rapporteras det om att man sett stora oljetankers med olja från Iran fördela ut lasten på mindre fartyg, man försöker paketera om oljan. Detta är lönsamt så länge Iran säljer oljan med en rabatt, i dag uppges det att priset är $20 under marknadspris. Iran får alltså lika mycket betalt för sin olja i dag som när EU först planerade att införa sanktionerna.

Köplägen framöver
Att det finns gott om olja, vete, majs och socker i dag, betyder inte att utbudet förblir högt. Dagens pris är vad man får betala för framtida leveranser, så länge vi ser stigande kurser förväntar sig marknaden högre priser, en pristrend man bör följa genom att ta in en liten del av oljan till sin portfölj, men även vete, majs och socker har mycket goda förutsättningar för att stiga i pris de närmsta månaderna.

Spekulanter som köper dessa råvaror behöver inte ha dåligt samvete för att man är med och driver upp priset. En snabb prisökning är det bästa som kan hända under en period med lågt utbud. På det sättet får producenterna en snabb signal om att det rådet obalans mellan tillgång och efterfrågan och kan då utöka sin produktion. Ett högt oljepris leder till allt fler oljeriggar, ett högt vetepris ger lantbrukaren den lilla extra kick som är nödvändig för att öka utbudet.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons