VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2012-04-16
photo


Rätta felen med trendfilter
Med ett enkelt filter kan man stå utanför fallande trender, rapporterna kommer in bättre än väntat och rätt kan ibland vara fel.

Fallande trender
OMX och Euro Stoxx 50 har skiftat dagstrenden till fallande, DAX-indexet ligger hack i häl och de amerikanska börserna är inte långt från ett trendskifte. Det innebär att man bör vara försiktig med köp av aktier i Sverige just nu. Men kanske vänder det upp redan nästa vecka trots att trenden faller just nu ? Många gånger får vi falska tekniska utbrott – vi kan aldrig veta med säkerhet. Om det vänder upp vet vi dock att då får vi åter igen grönt ljus för att köpa intressanta aktier.

Så länge det tekniska inte bekräftar ett köp bör man ta det lite lugnt och ta trendskiftet som en varningssignal. Det är just försiktighet som i längden skiljer vinnaren från förloraren; att tjäna på börsen i en stigande trend, köp och behåll, är ingen konst – tricket ligger i att behålla slantarna när marknaden vänder ned.

Rätt och fel
Att det är så svårt för många att behålla pengarna vid trendskiftet och agera på ett korrekt sätt, hänger samman med att i en stigande trend bestraffas oftast den försiktige, samtidigt som felaktigt agerande belönas rikligt.

Den som använder en nödutgång (stop loss) kommer i en långsiktigt stigande trend många gånger att göra exit helt i onödan, vilket minskar resultatet, så längre trenden pekar upp. Varje gång man löser ut stoppen hamnar man steget bakom den som köpt för att behålla. Den som inte använder stop loss kommer att få en högre avkastning så länge marknaden stiger, men när det sedan vänder ned är det troligt att han ger tillbaka det mesta – om han inte lyckas lista ut exakt när toppen bildas, vilket vi kan anta att ingen, eller väldigt få, går iland med.

Den som behåller köpta positioner när trenden skiftar till fallande, eller då köper mer, blir således belönad ända fram till den dag då skiftet inträffar. Det är då som fördelen med stop loss visar sig. Över en period av flera år kommer kapitalkurvan att bli jämnare och skilja sig mer från indexet för den som använder en sund riskhanteringsstrategi. Genom att jobba med ett eller två medelvärden som trendfilter kan man stå utanför längre nedgångsperioder och då få bättre resultat än indexföljande strategier. Här har den privata handlaren en enorm fördel över professionella fondförvaltare som för att slå indexet först måsta tjäna ihop till de höga avgifter han tvingas ta ut för förvaltningen. Kostnaden att driva en fond är så hög att det blir svårt att slå indexet.

Trendfilter
Förslag på medelvärden till ett trendfilter kan vara 18 och 55 perioder. Köp då bara så länge de båda medelvärdena stiger och det korta noteras över det längre. Om det korta medelvärdet ligger under det längre och båda faller är dagstrenden sannolikt fallande. Då kan man istället försöka tjäna pengar genom att sälja blankt, gå kort, sälja aktier som man inte äger för att köpa tillbaka dem lite senare – förhoppningsvis till ett lägre pris.

Blankning har fått mycket kritik av personer som inte förstår sig på hur det fungerar. ”Blankarna” hjälper till att öka likviditeten. Därmed minskar volatiliteten och marknaden blir effektivare, vilket leder till att kursen snabbare hittar sitt ”rätta” pris. Bara den som inte vill se priset falla till sitt rätta värde kan frukta blankarna.

Om vi använder filtret med två medelvärden i OMX, befinner sig indexet i säljzon just nu. Det innebär inte att man bör sälja alla aktier i en portfölj med detsamma, men det är hög tid att placera ut nödutgångar och se över innehaven – aktier med mönstret av lägre lägsta och lägre högsta fortsätter sannolikt lite till.

Det som gör dagens läge lite extra osäkert är att de amerikanska börserna fortfarande uppvisar styrka. S&P 500, Dow Jones och Nasdaq 100 noteras dock under det korta medelvärdet på 18 perioder, som också är fallande. Om indexen fortsätter ned lite till får vi inte bara lägre bottnar, utan även ett medelvärdeskors som skulle ta dessa marknader ned i säljzon.

Rapporter
Med ett filter baserat på medelvärden är det viktigt att man inte lyssnar för mycket på nyheter och ekonomisk statistik. Av 32 bolag i S&P 500 som nu lämnat rapport har hela 75 procent slagit förväntningarna. Detta kan anses som positivt, marknaden borde således gå upp. Trots det har vi under veckan som gått sett det kraftigaste raset sedan slutet av förra året. Men rapporterna är en klen indikator som är fördröjd och enbart visar vad som hänt. Marknaden har det senaste halvåret gått upp kraftigt, inte så konstigt att det kommer en serie positiva rapporter.

Inte heller är bolagens prognoser om framtiden speciellt bra som indikator, eftersom de sannolikt i görligaste mån försöker hålla tillbaka uppgifter som kan sänka den egna aktiekursen, för att istället lyfter de fram det positiva. De två medelvärdena på 18- och 55 perioder visar vad som händer just nu, inte vad någon tror om framtiden.

Koppar leder
Starka resultat är ganska typiskt för en börstopp. När det ser som sämst ut brukar marknaden istället vara nära en botten. Vad som just nu är mer intressant än bolagens resultat är att kopparpriset vänt ned till lägre bottnar. Koppar brukar ibland leda aktiemarknaden, en bra konjunkturmätare.

Efter flera månader med sidledes rörelser har koppar brutit ned mot en lägre botten. Det som satte fart på säljarna var statistik som visade att Kinas ekonomi bara växte med 8,1 procent under det första kvartalet. En siffra lägre än väntat och den svagaste på tre år. Tillväxten är dock stark men minskningen tyder på en inbromsning. Eftersom Kina är stora importörer av koppar och andra råvaror kan den globala efterfrågan komma att minska.

Det är inte bara koppar som bryter ned också platina är med till en lägre botten. Även om man är lite sent ute kan man sälja dessa marknader blankt på utbrott direkt vid nuvarande nivå. Bland aktieindexen är det dags att blanka DAX.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons