VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2012-09-17
photo


Ben kör fiaten i botten
Efter en händelserik vecka stängde ädelmetallerna på höga nivåer. Stimulanser från den amerikanska och europeiska centralbanken kan vara inledning på en resa upp mot nya ATH-nivåer för guld och silver.
GRATIS DAGLIGT NYHETSBREV!


Börstjänaren skickar varje dag ut ett nyhetsbrev till registrerade läsare, klicka här för att göra en kostnadsfri registrering!

Det går inte längre att skriva en marknadskrönika utan att halka in på guld- och silverpriset. Ädelmetallerna är nu inne i en starkt stigande trend som börjar skapa rubriker. Trenden är dock inte ny för dagen, den inleddes för en månad sedan, det var då som de välinformerade aktörerna köpte.

Den senaste veckan släpptes ”nyheten” som förklarade guldruschen. Det började med att den europeiska centralbanken ECB:s besked om att stödköpa statsobligationer, sedan kom beskedet att den amerikanska centralbanken genomför flera stimulansåtgärder som ingår i QE3-paketet. Man kommer bland annat att hålla räntan låg tills arbetslösheten minskar samt ösa pengar i marknaden för bostadsobligationer och statspapper. Centralbankschefen Ben Bernanke sa i torsdags att man kommer att köpa bolåneobligationer för 40 miljarder dollar i månaden, utan slutdatum, i ett försök att få fart på den stendöda bostadsmarknaden.

Istället för att låta marknaden ha sin naturliga gång (där ansvaret för felinvesteringar inte lyfts över på andra - läs skattebetalarna), köper man obligationer för att öka efterfrågan och därmed driva upp priserna. Bernanke menar att stödköpen av värdepapper skall ge skjuts åt ekonomin i väntan på en stabilare bostadsmarknad och förbättrade arbetslöshetssiffror.

Den låga räntan är utlovad till 2015. Vad man lovat är att i flera år framöver låna ut de amerikanska skattebetalarnas pengar nästan gratis till bankerna, som sedan kan ta ut en ränta på flera procent när de lånar ut.

Guld och silver avslutade veckan vid nya toppnivåer.

Veckans statistik från CFTC visar att större spekulanter och hedgefonder fortsätter att köpa stort både i guld och silver men nu även i koppar där de ökade med hela 16 835 options- och terminskontrakt, till en total position på 17 509 kontrakt, vilket är en stor förändring, ett tecken på desperation där alla skall in samtidigt. I guldet var ökningen 20 949 kontrakt. Totalt ligger spekulanterna nu lång med 165 724 options- och terminskontrakt, också där en betydande ökning. Siffran kan ställas mot Open Interest (OI) som steg med 54 576 kontrakt. I koppar såg vi en ökning av OI med 11 154 kontrakt.

Spekulanterna köper alltså guld och koppar mycket aggressivt. Vad denna grupp, större spekulanter, gör är intressant eftersom den utgörs av marknadens professionella, aktörer som växt sig stora genom att spekulera rätt.

I silver var ökningen inte fullt så dramatisk denna vecka. Men i silver har vi de senaste tre veckorna sett ett liknande mönster där spekulanterna uppvisar ett desperat beteende för att komma över råvaran.

Kanske hänger det samman med problemen hos JP Morgan, som åter kommer in i rampljuset. Det är ingen nyhet att JP Morgan har problem med korta positioner i silver. Nu när priset rusar har de problem med att leverera fysiskt silver till sina åtaganden.

JP Morgans aktiekurs rusar dock, så för bolaget är positionen troligtvis inget större hot (det kanske istället är ett problem för FED). Turerna runt JP Morgans silverpositionen är många. Även om den inte är ett hot mot aktiekursen, kan den säkert hjälpa till att lyfta silver mot en ny alla tiders högstanotering, vilket justerat för inflation skulle innebära noteringar långt över $100.

För att guldet skall nå en ny inflationsjusterad topp måste vi se noteringar över $2400 enligt Thomson Reuters.

Det som ligger bakom en tioårig uppgång i guld- och silverpriset är inte en klassisk bubbla, vi har ju inte ens nått en ny ATH-notering ännu!

Vad vi ser är en kraftig försvagning av så kallade fiatvalutor, dagens valutasystem som bygger på vår tillit till papperssedlar. Ett ökat guldpris sett i dollar, visar bara hur valutan mister sin köpkraft relativt guld; ett resultat av den keynesianska monetära politik den amerikanska, och även europeiska, centralbanken fört de senaste åren. En politik man till synes fortsätter fortsätter med och därmed är det mycket troligt att trenden bland ädelmetallerna fortsätter upp på sikt.

Genom att bestraffa sparande och belöna de som spenderar försöker man envist ta sig ur ur en kris som bara växer sig större.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons