VECKA 17
Lördag
27
April
BT-annons
2012-09-24
photo


Shake out i olja
Oljan föll kraftigt under veckan som gick; en dipp, som större hedgefonder använder för köp. Bland spannmål ser vi dock att de gör exit på köpta positioner.
GRATIS DAGLIGT NYHETSBREV!


Börstjänaren skickar varje dag ut ett nyhetsbrev till registrerade läsare, klicka här för att göra en kostnadsfri registrering!

Stimulanser och råvaror
Stimulanspaketen som världens centralbanker presenterat de senaste veckorna är positiva för råvarupriserna på lång sikt. När Ben Bernanke för någon vecka sedan gav beskedet om ett tredje paket, såg vi kraftiga rörelser upp i råvaror som guld, silver, koppar, platina, palladium och råolja. Spannmålsprodukter som vete, majs, sojabönor, socker, kaffe och kakao rusade också men rallyt blev kortlivat och var över på bara någon dag. Även om man kan tycka att priserna bör stiga på lite sikt, kan vi de närmsta månaderna få se fallande trender. På kort sikt är det dagens utbud i förhållande till efterfrågan som avgör. Effekten av stimulanserna bör ha mycket liten inverkan på t. ex. majspriset för leverans i december.

Till skillnad mot spannmål har metallerna fortsatt upp i starka trender, samtidigt som efterfrågan från spekulanter ökat kraftigt. Sedan årsskiftet har efterfrågan från spekulanterna ökat med 23 procent. Men även guld och silver kan komma att rasa i pris, de är inte immuna mot en fallande trend. Efter en snabb uppgång kan efterföljande dipp bli lika kraftig för att "skaka ut" de svagaste händerna. En trend går sällan spikrakt upp utan rör sig på ett sätt som gör att de flesta får svårt att hålla sig kvar.

Olja
Oljepriset reagerade likt spannmål på Bernankes besked: vi fick initialt en kraftig uppgång men sedan tvärvände det och priset rasade hejdlöst mot slutet av den gångna veckan. Inledningsvis var det ingen som kunde förklara varför oljan föll. Med ett positiv marknadssentiment trodde många på högre priser och Reuters rapporterade om att det var ett dataprogram som felaktigt sålde. Men ju mer priset rasade, desto fler och bättre förklaringar dök upp i media. Det intressanta med nedgången var dock att större spekulanter och hedgefonder köpte.

Veckans statistik från CFTC visar att de ökade till sin net long-position i NYMEX Crude för femte veckan i rad. Sedan början av augusti har antalet öppna options- och terminskontrakt skenat. Fler aktörer dras nu till råolja, vi har volym och ökat intresse. Vi kan inte vara säkra på åt vilket håll nästa våg blir, upp eller ned, men de ökade volymerna säger oss att oljan förmodligen kommer att fortsätta trenda. 

På lite sikt ser vi en dipp ned mot en stigande trend men på kort sikt står dagstrenden redo att skifta till fallande. Ett bekräftelse på att trenden vänder ned får vi om medelvärdet för de senaste 18 dagarna sjunker under ett medelvärde för de senaste 55 dagarna. I dag noteras det korta snittvärdet över det längre och således är nedgången ännu inte stark och väletablerad. Den som är lite aggressiv och kortsiktig, har redan nu kunnat sälja oljan blankt på ett tekniskt utbrott, en sättupp vi tagit upp i det kostnadsfria veckomagasinet VM Update.

Metaller
Fredagens statistik från CFTC visade också att spekulanterna fortsätter att köpa guld och silver, samtidigt som antalet öppna kontrakt skenar. Open Interest i guld steg med hela 44 648 kontrakt förra veckan, i silver såg vi en ökning med 12 473. Sedan början av september har vi sett en betydande ökning. Detta styrker trenden. Guldet, som just nu testar ett starkt tekniskt motstånd, har stor potential att bryta upp utan större problem. Palladium och platina är med upp mot högre toppar. I dessa metaller har vi sett kraftiga rekyler ned mot trenden, dippar som gav rekylhandlare en chans att ta sig in i köpta positioner.

I koppar minskade spekulanterna sin net long-position med 345 kontrakt. Kursen var dock oförändrad, rörde sig sidledes i en liten flagga. Veckan före såg vi en rekordstor uppgång i spekulanternas net long-position.

Spannmål
Bland spannmålsprodukterna fortsatte spekulanterna att sälja, minska ned på sina net long-positioner. I majs har priset vänt ned mot lägre bottnar, samtidigt som större aktörer ligger tungt i långa positioner. Att antalet öppna kontrakt de senaste veckorna minskat, visar att de gör exit. I samband med kontraktsrullning från september till december, har man minskat ned på sin långa exponering i majs. Färre aktörer är därmed involverade. Dippen ned i majs är relaterad till att man stänger tidigare köpta positioner.

Samma mönster ser vi i sojabönor och vete; antalet öppna kontrakt trendar ned samtidigt som spekulanternas net long-position minskar. I vete konsoliderar kursen inom en tajt handelsräjong. Ett utbrott upp mot en fleraårshögsta ger oss en mycket intressant köpsignal. Får vi en lägre botten, gäller blankning.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons