VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2012-10-08
photo


Tala är silver, tiga är guld, olja är kladdigt
Den amerikanska aktiemarknaden närmar sig nya ATH-nivåer; manipulerad marknad eller inte, trenden är väl värd att följa. I olja faller priset samtidigt som spekulanter drar ned på sina köpta positioner.
GRATIS DAGLIGT NYHETSBREV!


Börstjänaren skickar varje dag ut ett nyhetsbrev till registrerade läsare, klicka här för att göra en kostnadsfri registrering!

Bullmarket
Fredagens ekonomiska statistik från USA visade på en minskad arbetslöshet och att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 114 000 personer i september. Reaktionen på aktiemarknaden blev positiv medan råvaror som guld och olja föll tillbaka något. Index som S&P 500 och Dow Jones noteras nu inte långt från sina alla tiders högstanoteringar, alltså topparna från IT-bubblan. Många fundamentala analytiker har fortfarande svårt att förklara uppgången, då de ekonomiska utsikterna inte alls är så ljusa som aktiemarknaden indikerar. Kanske har de rätt, att de större indexens ”rätta” värde ligger 50 procent under dagens nivå, minst!

Men kyrkogården på Wall Street sägs vara full av analytiker som hade rätt i sak, men fel i tajming.

Så länge vi har en ”bullmarket”, en marknad styrd av köpare, bör man inte gå mot den. Det kommer en dag när säljarna tar över, först då är det dags att ta position på att aktiemarknaden brakar samman. Att vi ser högre kurser och bättre ekonomisk statistik bör hänga samman med att det är presidentval i USA i år. Obama och centralbankschefen Ben Bernanke sitter i en vinna eller försvinna-situation, troligtvis har de möjligheten att på kort sikt påverka/manipulera både statistik och aktiemarknaden till sin fördel. Men på lite sikt är det alltid marknaden som segrar.

Större aktörer
I fredags presenterades också statistik från CFTC över vad större spekulanter och hedgefonder gör i terminsmarknaden. Som tidigare veckor är det guld, silver och olja som nu är mest intressant, det är där vi ser de största förändringarna. I silver ökade spekulanterna sin net long-position med hela 3 859 options- och terminskontrakt, till totalt 37 844 kontrakt, vilket var en betydande ökning. De köper också stort i guld där de ökade sin net long-position med 5 777 kontrakt, till totalt 195 647. Positionen är nu lika stor som i början av mars i år, samtidigt rapporterar ETF-fonderna om ett rekordstort inflöde. De senaste veckorna har både guld och silver stått stilla och trampat vatten i en trejdingräjong. Men större och mindre aktörer har alltså tagit position på att uppgången fortsätter. Gör den inte det och vi får noteringar under denna handelsregion kan det gå riktigt fort utför, lika fort som kurserna steg under augusti och september.

Är man inne i guld på lång sikt är denna dipp då köpvärd. Bästa entrénivån är om 50 procent av tidigare uppgång raderas, först då får man till en trevlig risk reward-kvot. Men tänk på att en eventuell rekyl enbart är köpvärd så länge tidigare topp inte återtestas. Det är inte alls säkert att dippen når 50 procent. Därför kan man dela upp köpen i flera delar.

Rent tekniskt testar guld och silver motstånd som är viktigare än tidigare ATH-noteringar. Kan guldet etablera sig över $1800 och silver ta sig över $36 är det mycket troligt att vi får se nya ATH-noteringar. Dagens motstånd är viktigare eftersom de testats fler gånger.

Samma mönster som vi ser i guld och silver har vi också i koppar. Spekulanterna har nu den största net-long positionen på flera år, men priset står stilla i en liten flagga. Koppar har dock inte alls haft så stark uppgång som ädelmetallerna, men trenden är stark, väl värd att följa. Både rekylhandlare och utbrottstrejders bör vara inne i köpta positioner.

I oljan ser vi däremot ett fallande intresse, både antalet öppna kontrakt och större spekulanters net long-position minskar. Hedgefonder ligger fortfarande med en relativt stor köpt position i WTI-olja, men att de säljer innebär att de blir mindre positiva. Den fallande pristrenden bekräftas således av vad större aktörer gör. Och vad de gör är intressant, eftersom de knappast växt sig stora på att spekulera fel. Den fundamentala bilden är fortfarande svår att greppa, men det tekniska tillsammans med statistiken från CFTC ger stöd åt lägre oljepriser.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons