VECKA 17
Tisdag
23
April
BT-annons
2012-10-29
photo


2013 - Björnens år
Barack Obama eller Mitt Romney, det spelar nog ingen roll ur börshänseende. Nästa år kan bli riktigt dystert, om den senaste tidens stimulanspaket inte ger snabbt resultat.
GRATIS DAGLIGT NYHETSBREV!


Börstjänaren skickar varje dag ut ett nyhetsbrev till registrerade läsare, klicka här för att göra en kostnadsfri registrering!

Barack Obama och Mitt Romney
Det ser inte längre så ljust ut på de amerikanska börserna, rent tekniskt. Inte heller ser det så positivt ut för många råvaror, för den som tänkt sälja på högre höjder. Många råvaror har nu vänt ned i fallande pristrender. Den ekonomiska statistiken visar att USA kan vara på bättringsvägen samtidigt som inflationen sägs vara under kontroll.

Om Mitt Romney vinner presidentvalet i USA är det kanske inte så troligt att han fokuserar på att rädda aktiemarknaden de första året. Snarare kan vi nog räkna med "nödvändiga" åtstramningar, i retoriken naturligtvis orsakade av företrädarens slöseri och ekonomiska oförmåga. Det kan leda till fallande börskurser; sedan kan Romney mot slutet av mandatperioden framställas som frälsaren som kommer inridande på en vit springare med nya mirakelkurer för att bli omvald på ytterligare fyra år.

Men om Barack Obama vinner vill det till att den senaste positiva ekonomiska statistiken såsom minskad arbetslöshet är av äkta vara och inte bara tillputsat valfläsk, då minsta tendens till oro kan utlösa ett börsras.

Vid sidan av Obama står centralbankschefen Ben Bernanke redo att hjälpa till med sedelpressarna. Men frågan är nog hur mycket slantar de vågar trycka upp. Efter valet är det inte lika akut att hålla börserna på artificiellt höga nivåer. En liten korrigering av börskurserna skulle nog vara bra även för Obama.

Många köpare som kan bli säljare
Eftersom vi haft en fleraårig uppgång, där index som S&P 500 och Dow Jones närmat sig alla tiders högsta-nivåer och Nasdaq-indexen nått fleraårshögsta, finns det gott om köpare i dag. En grupp aktörer som kan tänkas drabbas av panik om marknaden vänder ned. Just nu ligger de flesta investerare/köpare med vinst, men börjar indexen svaja och nosa på årslägsta kan vi komma att få en kedjereaktion som leder till en krasch värre än 2008.

Med 2008 i färskt minne, är det dock inte troligt att vi får exakt samma mönster vid nästa nedgång. Då såg vi ett fritt fall på kort tid, de som höll ut och tålmodigt väntade eller köpte mer, blev felaktigt belönade. Det är troligt att denna grupp gör samma misstag en gång till. Nästa nedgångsperiod kanske därför kommer att se lite annorlunda ut, lite mer utdragen och under en längre period; Obama behöver inte tänka på att bli omvald och kan därmed ägna tiden åt tjänster och gentjänster.

Inflationsdriven marknad
Ben Bernankes sedelpressar kan dock säkert komma att hålla marknaden uppe. Men även om de inte visar det utåt, känner de säkert mer än väl till konsekvenserna av en ökad penningmängd och därmed kan man ju tro att de verkligen håller pressandet i schack så gott det går. Man vet dock aldrig, möjligheten finns ändå att Bernanke influerats lite för mycket av sin mentor Robert Mugabe i Zimbabwe. Därför är det så viktigt att följa trenden, stiger den spelar det inte någon roll för hur illa den ekonomiska statistiken är, köp gäller eftersom uppgången kan vara driven av inflation.

Alla de stödpaket som världens centralbanker de senaste åren genomfört är starkt inflationsdrivande. Men det brukar ta ett tag innan det ger resultat. Dessa stimulanser hindrar alltså inte att många råvaror halveras i pris från dagens nivå. Enligt Bernanke är inflationen i dag låg och kontrollerad, men frågan är hur mycket man vågar lita på deras siffor,  när ekvationen för hur man mäter inflation gång på gång ändras.

Fallande råvarutrender
Att guld, silver, koppar, palladium och platina nu faller fritt är mycket negativt mot bakgrund av att ”nyheterna” är positiva. Men här handlar det mer om psykologi än om balansen mellan fysiskt utbud och efterfrågan. Om vi får se nya årslägsta är det upplagt för en lite kraftigare och längre nedgångsperiod för metallerna. Men det är först om vi når dessa nivåer som det blir riktigt negativt.

Just nu är det riktigt negativt för köparna i socker och kaffe. Priserna bryter ned mot fleraårslägsta och för att vi skall se en normal prissättning i förhållande till de senaste 30 åren, krävs fortfarande en halvering. Samma sak med kakao och bomull även om vi där har lite kvar före det att vi får en ny årslägsta. Det ser inte heller ljust ut för många spannmål. Sojabönor och majs trendar ned med lägre lägsta samtidigt som vete försöker bryta ned. Endast havre uppvisar en relativ styrka och testar tidigare årshögsta.

Utöver havre uppvisar även naturgas en relativ styrka. Naturgas noteras i en starkt stigande trend samtidigt som råoljan rasar i en fallande pristrend. Efter många år verkar det som om skillnaden mellan naturgas och olja äntligen minskar. Kanske just när de flesta slutat att spekulera på att den skulle återgå till det normala.

Till råvaror som uppvisar en relativ styrka hör också köttmarknaden som fortfarande noteras på extremt höga höjder efter kraftiga prisökningar de senaste åren.

QE-paketen
Sedan Bernanke annonserade ut ett QE3-paket utan slutdatum har råvaror alltså vänt ned. Efter QE1 och QE2 där reaktionen blev stigande kurser trodde många att reaktionen på QE3 skulle bli snarlik, men inte än så länge. 

Istället har vi fallande pristrender i många råvaror, väl värda att följa med blankade positioner.

Om vi också får lägre lägsta i S&P 500 och Dow Jones är det dags att gå in och blanka även i aktiemarknaden och därigenom göra alla en tjänst; blankning leder nämligen till en effektivare marknad där priserna snabbare når den "rätta" nivån.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons