VECKA 13
Torsdag
28
Mars
BT-annons
2016-04-25
photo


Sömnigt guld – rusning till olja, silver och soja
Gott om olja ändå högt pris. Silver vaknar till liv medan guldet står stilla. Explosion i sojabönor.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Priset på WTI-olja har etablerat sig över $40 och för Brent får man betala $5 extra. Dagstrenden är positiv och vi ser prov på att högre högsta brukar leda till högre högsta. Det var nog annars många som räknat med lägre priser i samband med det misslyckade mötet i Doha, där de större oljeproducenterna försökte komma överens om en gemensam minskning av produktionen i syfte att driva upp priset.

Att lagren av råolja i USA fortsätter att sätta rekord nästan varje vecka – i onsdags ökade lagren med ytterligare 2,1 miljoner fat – borde vara riktigt negativt för priset. Utbudet är rekordhögt och därmed är det mest logiskt att priset sjunker.

Att olja vägrar att falla i pris trots detta är positivt. Statistik visar dock att produktionen i USA rasar, vilket även dollarn gjort mot de flesta valutor, något som ger en bra förklaring till varför priset ändå stiger.

Den senaste statistiken från CFTC visar att större spekulanter fortsatt att köpa olja. I WTI-olja har de nu den största positionen sedan maj förra året.

Det är inte bara olja som de köper utan även guld och silver, där de köpt som galningar den senaste tiden. Även om guldet rört sig sidledes så har de fortsatt att köpa till en redan gigantisk nettolång position. Skulle det vara som så att guldet tar ett steg tillbaka, kan det bli riktigt stort om det visar sig att alla de större aktörerna ligger på fel sida.

Samma sak som vi sett i spannmål den senaste veckan, där större aktörer hamnade fel och återköp orsakade extremt hög volatilitet, kan inträffa i guld, fast omvänt; de kan tvingas göra exit på köpta positioner.

Tidigare låg silver ett långt kliv bakom det guldrally som inledde året men men nu är silver ifatt och förbi. Vi ser en extremt hög volatilitet samtidigt som intresset för råvaran också är extremt hög. Spekulanterna har en betydande position i silver med den stigande dagstrenden.

Positivt är det också för platina och palladium, som är uppe och testar fleramånadershögsta i områden fria från motstånd. Det är upplagt för en fortsatt uppgång bland ädelmetallerna.

Under veckan som gick presenterades statistik som gav vid handen att Schweiz exporterade 118 ton guld i mars, vilket var en ökning mot februari. Intresset för guld i Asien fortsätter att vara dämpat, t.ex. ligger Indiens köp vid en ny 15-månaderslägsta (vilket är relaterat till höjda skatter och att guldmarknaden blir mer svart, dvs. utanför statistikmakarnas siffror).

I Storbritannien är intresset för guld det högsta sedan september 2012, då exporten till dem ökade med 44,2 ton. Just nu ligger efterfrågan på guld i väst där osäkerheten ökar med presidentval och centralbanker som har svårt att vara tydliga.

ECB-chefen Mario Draghi var åter i farten i torsdags; på kort tid hann han både sänka och stärka euron och många andra valutor. FED-chefen Janet Yellen gör inte heller mycket för att lugna marknaden med att hålla hemliga möten med Obama och andra nyckelpersoner. Att det tisslas och tasslas skapar oro och volatilitet.

Volatilitet var också något vi såg i spannmål under veckan som gick, men korrelationen till Yellens hemliga möten var nog ganska låg även om priserna påverkas av dollarns värdering och därmed den policy som FED för.

De största svängningarna stod sojabönor för, som exploderade på uppsidan. Vår bästa förklaring är att hedgefonder för bara några veckor sedan låg på en betydande nettokort position samtidigt som priset i en falsk rörelse bröt ned mot en lägre lägsta efter ett års konsolidering. När kursen sedan tvärvände upp låg de alla fel och tvingades återköpa, och då tidigare toppar passerades och kursen steg upp mot en ny fleramånadershögsa, bekräftades trenden som stigande, vilket fick många större spelare att byta ut sålda mot köpta. På bara ett par veckor har de nu intagit en betydande nettolång position.

En förklaring som är lättare för allmänheten att ta till sig är att Argentina har ett finger med i spelet där Buenos Aires Grain Exchange och Argentina Ministry of Agriculture ändrat utsikterna för landets produktion av sojabönor efter en period med mycket regn. Man förväntar sig nu en skörd på 57,6 miljoner ton, ned från 60,9 miljoner ton. Ändringen kan tyckas vara liten medan prisets rörelse var enorm.

Vidare är det inte så att allt regn föll på bara ett par dagar som det tog för priset att explodera. Om det vore som så att priset stiger för att skördarna minskar pga. ofördelaktiva förhållanden, skulle det gå mycket lugnare (kan man tänka sig), eftersom det finns så många insiders som ser vad som händer före det att myndigheterna presenterar sin statistik; deras köp skulle ha lyft kursen finnan siffrorna blev kända.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons