VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2012-12-01
photo


Medvind i Medellín
Efter år av mord, droghandel och stridigheter har Colombia seglat upp som kandidat till nästa framgångsland. Befolkningen blir rikare medan export och import har fyrdubblats på tio år. Politiska beslut har fått landet på rätt köl.
GRATIS DAGLIGT NYHETSBREV!


Börstjänaren skickar varje dag ut ett nyhetsbrev till registrerade läsare, klicka här för att göra en kostnadsfri registrering!

För femton år sedan var Colombia på få investerares radar. Landet präglades av politisk instabilitet. Vänsterrevolutionärer kontrollerade stora delar av djungeln med stridigheter som följd. Drogkarteller styrde i flera av de större städerna. Men tiderna förändras; i våras hade TIME Magazine ”den colombianska återkomsten” som cover story.

En stad som tidigare starkt förknippats med just drogkarteller och avrättningar och omnämnts som ”the murder capital of the world” är Medellín, Colombias näst största stad. Med en befolkningsmängd på över 3 miljoner och en medeltemperatur på 21 grader, gör den också skäl för det lite trevligare epitetet ”den eviga vårens stad”.

Det var här knarkkungen Pablo Escobars kriminella bana började. Här var han hjälte med Robin Hood-image samtidigt som hans liga terroriserade befolkningen. Och det var här Andrés Escobar, den 2 juli 1994, blev skuten med tolv skott, på grund av att han bara några dagar tidigare orsakat ett självmål som kostat Colombia chansen till avancemang i fotbolls-VM.

Men det är inte längre gangsters och drogkarteller som syns på gatorna i staden, belägen 1 500 meter över havet i centrala delen av landet och Anderna, utan den colombianska medelklassen, beväpnade med kaffemuggar och designerväskor. De är många och de är unga; av Colombias 47 miljoner invånare är hälften under 30 år.

Rika colombianer blir än rikare och medelklassen expanderar. Colombias ekonomi växer så det knakar. 2011 var tillväxten 5,9 procent och väntas växa ytterligare 4,7 procent respektive 4,4 procent under 2012 och 2013. BNP per capita har ökat 60 procent de senaste tio åren. Mycket tack vare ökad oljeutvinning och förbättrade ekonomiska policyer. Under samma tid har både exporten och importen fyrdubblats.

Det ökade konsumentbehovet har gett upphov till en stigande inflation, en bra bit över centralbankens mål, och detta har i sin tur lett till räntehöjningar under förra året och i början av 2012. Men inflationstrycket har nu mattats och under april och maj kunde centralbanken hålla räntan oförändrad på 5,25 procent. Samtidigt utökade man sina inköp av dollar för att begränsa apprecieringen av den colombianska peson mot dollarn. Trots det steg ändå pesons värde mot dollarn. Samtidigt som inflationen idag ligger på 3,4 procent.

Det finns dock negativa sidor. Bland annat har Colombia en arbetslöshet på runt 10 procent, vilket är högst i regionen. De stora inkomstskillnaderna och narkotikahandeln är fortfarande landets största utmaningar.

Infrastrukturen är också dålig men investeringar på 100 miljarder dollar är planerade under det närmsta decenniet. Bland annat är Kina med och satsar åtta miljarder dollar på en järnväg för koltransport genom landet, som ett alternativ till de dyra tullavgifterna vid användandet av Panamakanalen.

Efter 20 år av avregleringar har den colombianska regeringen nu tecknat ett frihandelsavtal med USA. Rika venezuelaner strömmar in i landet och med dem oljeexpertis. På Wall Street ryktas det om att Colombia är ”nästa Brasilien” och mycket är snarlikt mellan de två sydamerikanska länderna: guld, olja, kaffeplantager, mycket skog samt låga skuldnivåer.

Hur kan man då ta del av den colombianska kakan? Visst kan man investera i fasta tillgångar. Som i det exklusiva området längs Gyllene milen i El Poblado, Medellín. Ett område fullt med bra restauranger, trendiga barer och butiker. Här kan du köpa en 92 m2 stor och välbyggd lägenhet i en äldre byggnad för ca 700 000 kr, vilket kan jämföras med nybyggda lägenheter som säljs för drygt 10 000 kr/ m2. Genom att hyra ut till besökande affärsmän finns det då potential för en nettoavkastning på 8 procent per år. Storföretag som Hewlett Packard har redan gjort Medellín till sitt hem likaså stora, inhemska, multinationella företag.

Men för dig som inte är sugen på att jaga lägenheter för uthyrning finns det alternativ som istället kan skötas från hemmets lugna vrå. Ett exempel är att köpa en ETF som till exempel: Global X InterBolsa FTSE Colombia20 (GXG). Fonden är designad att följa FTSE Colombia 20T Index som är ett börsvärdesvägt index av de 20 mest likvida aktierna på den colombianska marknaden. I dagsläget är fondens branschfördelning ca 50 procent finansiella tjänstebolag och 40 procent energibolag.

GXG har sedan introduktionen i februari 2009 ökat närmare 200 procent och befinner sig sedan i vintras i en långsiktig upptrend.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 Nästa Sista Sid 1 av 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
 
 
 
 
 
 
Annons