VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2018-01-22
photo


Solceller och elbilar laddar silver
Intresset för solceller och elbilar kan sätta fart på silverpriset.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Silver står inför ett utbrott upp i ett motståndslöst område samtidigt som större aktörer och hedgefonder börjat köpa. Priset har konsoliderat en längre tid både på kort och lång sikt.

Guldet har redan tagit sig förbi tidigare toppar samtidigt som köparna hittat både palladium och platina.

Silver Institute har nyligen presenterat en rapport där man ser ökad fysisk efterfrågan från industrin som i dag står för totalt 60 procent. Den ökade efterfterfrågan väntas komma från elektronik pga dess goda ledningsförmåga. Ökat intresse för elbilar och solenergi anges som stora användningsområden för silver.

Vidare väntas smyckesindustrins efterfrågan på silver öka samtidigt som investerare söker sig till metaller som en alternativ ”store of value”, där pengar kan parkeras i skydd mot inflation.

Slutsatsen Silver Institute drar är att även om utbudet ökar i takt med ett högre pris kommer det inte ske snabbt nog för att täcka efterfrågan. Man är alltså positiva till priset utifrån en fundamental bild.

Den tekniska bilden är än så länge neutral men priset nosar just nu på ett motstånd som testats så länge att det kan komma att ske en explosiv rörelse upp om silvret bryter upp. Det är ett vanligt scenario när priset bryter viktiga tekniska nivåer.

Att sedan också välinformerade större aktörer börjat köpa ger lite extra säkerhet att köpa ett eventuellt utbrott upp. Det är i början av en rörelse vi vill in dvs. just när tidigare toppar passeras. Inte när media börjar skriva om den nya trenden och det är för sent att hoppa på tåget.

Som t.ex. i olja där trenden är så tydlig att alla kan se den. Olja var intressant före den kraftiga rörelsen upp, det var då man kunde köpa med en tajt nödutgång.

Även om uppgången kan ha mycket mer att ge är det svårt att ta sig in i trenden.

Intressant är att det råder delade meningar om den fundamentala bilden av olja. OPEC och The US Energy Information Administration (IEA) har två olika vinklar av oljemarknaden 2018.

Enligt OPEC kommer produktionen från länder utanför OPEC att öka med 1,5 miljoner fat om dagen men IEA räknar med 2 miljoner fat per dag. Vidare räknar IEA med stabilitet mellan utbud och efterfrågan samt att OPEC-länderna minskar produktionen till 32,3 miljoner fat per dag under 2018.

OPEC räknar dock med en ökning till 33,1 miljoner fat.

Det viktiga här är inte vem som har rätt eller vilka siffror som presenteras. För att förstå dessa och hur det kan påverka priset bör man vara expert på området. Vad som är intressant är att det råder en oenighet.

Så länge det råder tveksamhet om en trend har den en benägenhet att fortsätta. Samma sak gäller för en stark trend som är svår att föklara med fundamenta. Orsaken till en rörelse förstår först i efterhand när analytiker förklarar vad som hänt och vad man skulle ha gjort.

Handlar man längst till höger i grafen är det inte lika lätt. Man måste då ta position när det är osäkert. För är det en sak som är riktigt säker, så är det att när alla experter är överens, så brukar de ha fel och trenden vara redo för ett skifte.

Det är när media inte längre vågar lyfta fram negativa röster om trenden i aktiemarknaden som man kan anta att alla köpt och när alla ligger långa finns det inga aktörer kvar som kan köpa, och kursen kan bara gå ned.

Vad som gör råvarumarknaden unik är COT-indexet som just visar hur aktörerna positionerat sig: producenter/konsumenter, större spekulanter och mindre aktörer.

Statistik visar att större spekulanter sålt stora delar av sina positioner i guld och silver, i guld mer än en halvering från september till december. I dag har deras positioner börjat ticka upp igen men det är en bra bit kvar tills de når extrema nivåer.

Det betyder att det finns köpkraft vid sidan av marknaden som skulle kunna driva en ny positiv trend.

I oljan har större spekulanter en rekordstor nettoköpt position.

Att köpa guld och silver lockar mer eftersom vi där ännu inte haft en stark trend samtidigt som det finns en stor köpkraft som ännu står vid sidan av.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons