VECKA 16
Torsdag
18
April
BT-annons
2018-01-29
photo


Oljebrist i Venezuela, köp spannmål
Venezuelas befolkning flyr och oljeproduktionen rasar, potentialen ligger dock i spannmål.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Aktiemarknaden, guld, olja och alla valutor utom dollarn noteras i starka trender just nu. I dessa marknader är det lite sent påtänkt att köpa i dag, eftersom de noteras vid högre toppar och avståndet till den naturliga nödutgången blir för stort.

Det går helt enkelt inte att få till en trevlig risk/reward-kvot. Om man använder en tajtare stopp, som inte ligger under tidigare botten (naturlig exit), kan man nästan vara säker på att en rekyl ned inleds och som blir exakt så djup som till den nivå där man lagt sin stop loss. Man blir utstoppad just före en ny våg upp.

Bästa sättet att handla dessa marknader just nu är att zooma in i en intradaygraf för att där tajma ett köp eller blankning med trenden i den tidsskalan.

Men det finns ju så många andra marknader att handla till bättre risk/reward-kvot, som t.ex. spannmål.

Det som gör vete, majs och sojabönor intressant är att större aktörer och hedgefonder under mycket lång tid haft extremt stora blankade positioner.

De ligger fortfarande på enorma mängder nettoblankade positioner. Trenden i priset har längre vair negativ, något som stärks av fundamenta i dag. Priset brukar dock reagera på morgondagens fundamenta. Alltså först får vi en rörelse sedan förklaringen, det är sant för alla marknader, inte bara spannmål.

Spekulanterna har haft helt rätt i spannmål, priserna har gått ned och trenden har länge varit negativ. Denna grupp brukar vara trendföljande till sin natur. De ligger alltid rätt när en marknad trendar men om trenden plötsligt skiftar ligger de fel.

Det är vanligt förekommande i råvarumarknaden att priset rör sig med explosiva rörelser som inte kan förklaras med fundamenta. Men den tekniska handlaren vet exakt vad det handlar om!

För dessa snabba rörelser som brukar gå så snabbt att handeln stängs ned (s.k. limit move) har en tendens att komma när större aktörer ligger fel i ett trendskifte. Inte alla trendskiften kommer som överraskningar och långt från alla har en stor grupp på fel sida.

Nu har vi dock en unik situation i spammål, där priserna inte noteras långt från tekniska områden som skulle bekräfta dagstrenderna som positiva samtidigt som större aktörer ligger kvar på enorma blankade positioner.

Det krävs nu inte så stor uppgång för att vi skall få stigande trender och då troligen aggressiva återköp från större aktörer. Men det är inte troligt att de bara återköper blankade positioner. Eftersom de som grupp är kända för att följa trenden, är det högst troligt att de också köper med den nya trenden.

Majs, sojabönoir och vete är mycket mer intressant än olja, guld, aktier och valutor just nu. Dessa marknader kunde vi trejda och ta position i långt före dagens hysteri.

När media skriver om supertrender och förklarar varför de uppstått, är vi redan inne!

Det är få som håller ögonen på spannmål i dag, eftersom det knappt hänt något på länge. Det är då vi blir intresserade och ju längre konsolidering, desto trevligare bottenformation och stabilare efterföljande trend.

Vi kanske inte kan förklara i dag hur vete skulle kunna inleda en stark stigande trend de närmsta sex månaderna, utbudet är rikligt och mycket talar för ett lägre pris. Men efter en prisuppgång, kommer det vara självklart varför kursen steg.

Och det självklara borde man kanske också ha förutsett vad som skulle ske i Venezuela som nu verkligen hjälper Opec att sänka produktionen. För även om priset på råolja nu skenar och närmar sig höga nivåer, lyckas Venezuela inte längre hålla produktionen som rasar.

IMF räknar med en inflation på 13 000 procent i år för Venezuela. Samtidigt är landets befolkning på marsch mot Colombia för mat, sjukvård och skolor. Förra året ökade utvandringen med 62 procent, över en halv miljon männskor gick över gränsen till Colombia. Ytterligare 230 000 gick till Ecuador.

Risken finns att produktionen av olja från Venezuela fortsätter att minska i ett läge där USA går på högvarv och efterfrågan av olja är så hög att bara bottenskrapet av lagren snart finns kvar.

Väl i en stigande trend, finns det många bra förklaringar men få när trenden startar – köp spannmål vid högre högsta!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons