BT-annons
Måndag 19 november 2018
ANNONS
strip

photo
2018-06-23
photo


Kryptovalutor – en introduktion till den nya ekonomin: II
Vad är kryptovalutor? Kan en vanlig människa investera i dessa? Hur gör man? Har inte tåget gått efter förra årets starka uppgång? Börstjänaren ger svar om framtidens stora investeringsmöjlighet. Läs del två i den spännande artikelserien: intervju med en kryptoinvesterare och till lika Börsjänarens kryptoexpert.

Vi har samarbetat med vår kryptoexpert Christian Westermark i olika projekt sedan början på tiotalet. Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg honom som "Guldnisse", då han bloggade på Börstjänaren och startade och drev norska Goldsource, som från butiken i centrala Oslo än idag säljer guld till privatpersoner och företag över hela världen.

Idag vill vi dock veta mera om kryptovalutor, hur man blir expert på området, vilka fallgropar det finns och framför allt om det fortfarande går att tjäna pengar  kryptomarknaden.

Intervju med Christian Westermark

- Vem är Christian Westermark?
Jag bor i Oslo med min argentinska fru och har en bakgrund som programmerare, entreprenör inom E-handel (www.goldsource.com), IT-konsult hos Politiet (norska Polisen) och, idag, ansvarig för kvalitetssäkring av IT-system hos Skatteetaten (norska Skatteverket). Jag förvaltar också kapital i bolaget Eudomonia Invest Ltd (https://www.eudaimoniainvest.com/). När jag inte arbetar klättrar jag gärna i berg på 6 000 – 7 000 meter. I mars 2018 var jag i Himalaya (Mera Peak). Det händer också att jag föreläser på kryptokonferenser, senast i februari i Panama (https://panama-gbs.com/home-schedule/).

- Du har lyckats bra med krypto. Vad är hemligheten?
Jag har mångårig erfarenhet av kryptoinvesteringar. I början av 2013 engagerade jag mig i bitcoin och har varit med på de flesta turer upp och ned. Det är lätt att göra misstag i kryptomarknaden, men trots att jag har gjort många av dem, har jag mångdubblat min investeringsportfölj, tack vare att jag har förstått sektorn och vågat investera i en teknologi som kommer att vara banbrytande i framtiden.

- Hur kom du in på krypto?
Jag hörde talas om Bitcoin första gången från min svägerska i Argentina i slutet av 2011, men avskrev då valutan som ”Super Mario-pengar”, värda $2 styck. Först när jag såg att rika ryska oligarker, efter bankkrisen på Cypern, investerade i BTC tillsammans med guld förstod jag denna nya valuta. Cypernkrisen ledde till en bitcoinbubbla på $250, som sedan sprack och gick ned till $50. Vid den tiden investerade jag 20% av min totala portfölj i Bitcoin, men också Ethereums ICO (Initial Coin Offering).

- Har du haft några motgångar?
Jo tack, jag har haft min beskärda del. Mt. Gox, till exempel: jag programmerade algoritmer som trejdade arbitragemöjligheter mellan Mt. Gox-börsen och andra bitcoinbörser. Den sedermera ökända Mt. Gox hade då 70% av världens bitcoinhandel men gick under i februari 2014 och jag förlorade en större del av min bitcoininvestering.

Ett annat missöde var när jag förlorade lösenordet till ett mindre bitcoininnehav som sedan blev värt en halv förmögenhet – förvisso ett öde jag inte är ensam om. I början brydde jag mig inte – jag hade kanske kunnat köpa en italiensk racercykel för pengarna, en Bianchi kanske? Men i takt med att bitcoin steg i värde blev det allt mer frustrerande. Ett tag i vintras var värdet uppe i en Tesla, eller två! Lyckligtvis kunde en trägen whitehacker (välartad datahacker) återfinna lösenordet genom en algoritm som i månader tröskade igenom ett stort antal varianter på det lösenordsförslag jag gav honom.

Och för några år sedan jobbade jag med att skapa en nordisk kryptobörs med Handelsbanken, som dock hoppade av i sista stund. Mina partners från det äventyret, David Sonstebo och Dominik Schiener, jobbade vidare och skapade IOTA, världen tionde största kryptovaluta, idag värd ca 5 miljarder USD. Där var ju ”motgången” dock inte direkt kryptorelaterad utan snarast allt arbete och engagemang som jag lade ned i onödan, då krypto ännu inte var så accepterat. Idag är bankerna nog mera med på tåget.

Trots dessa motgångar fortsatte jag envist med investering i denna nya sektor, något som nu har gett en stor belöning. Jag är alltjämt mycket engagerad i sektorn och lägger mycket tid på att finna nya projekt som kan realisera blockkedjans potential.

- Är inte kryptofesten slut efter förra årets starka uppgång?
Nej, absolut inte! Precis som bitcoin har ökat i värde tiotusenfalt, kommer många av de nya ICO-projekten att göra det, på 3-5 års sikt. Det krävs dock en god förståelse för sektorn när man skall skilja ogräset från de blivande fruktträden. Man behöver bara
några lyckade ”fruktträd” som i framtiden betalar för den energi man använde för att rensa ogräsen. Jag har många gånger hittat och realiserat tiodubblare bland otaliga kryptoprojekt. Många gånger sålde jag i förtid bara för att konstatera att det funnits tio eller till och med hundra gånger mer att hämta med bara några månaders väntan.

Vid andra tillfällen har jag suttit med under hela bubbelfasen och bara realiserat små vinster efter att bubblan spruckit. Detta är en del av kryptomarknaden. Det är mycket vanskligt att sälja precis på toppen, men om man har känslorna under kontroll, kan man göra stora pengar i denna tillväxtsektor. Risken i krypto är stor men det är ju möjligheterna också och man vill ju inte heller riskera att stå kvar på perrongen när tåget går. Tack vare att jag har följt den unga, heta kryptobranschen i upp- och nedgång och lärt av mina misstag kan jag nu mjölka det mesta ur bubblorna.

Missa inte webinariet där Christan går igenom sina bästa kryptocase och berättar hur man kan investera i den spännande kryptomarknaden med möjliga tio- eller hundradubblare på 3-5 års sikt! Välkommen att rekvirera en länk här!

Eller mejla info@hasafuma.com med rubriken "krypto"

Läs även: Kryptovalutor – en introduktion till den nya ekonomin: I

 
Börstjänaren

 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BT-annons
BT-annons