VECKA 32
Onsdag
05
Augusti
BT-annons
2010-05-09
photo


USA: sysselsättningen ökar
Sysselsättningen i USA ökade med den snabbaste takten på fyra år och adderade 290 000 i april.

[image]Övre graf: avlönade utanför jordbrukssektorn. Nedre graf: arbetslöshet i procent.

Avlönade i USA. Med nuvarande jobbtillväkt kommer nivån som rådde före recessionen att nås inom 2 år och 3 månader.

Sysselsättningen i USA ökade med den snabbaste takten på fyra år i april då företag nyanställde i snabbare takt, vilket tyder på att den ekonomiska återhämtningen växte i mindre grad beroende av statligt stöd.

Arbetsgivare adderade 290 000 jobb förra månaden, enligt Arbetsmarknadsdepartementet på fredagen, vilket var långt mer än analytiker hade räknat med. Dessutom skapades 121 000 fler arbetstillfällen under februari och mars än vad som tidigare prognostiserats.

Befattningshavare har hållit ekonomin på livsuppehållande med rekordlåg ränta samt ett paket av offentligt spenderande och skattesänkningar på 787 miljarder dollar, och rapporten dämpade farhågorna om att återhämtning skulle börja vackla med att stödet fasas ut.

”Detta är nu en återhämtning som kan överleva ett återtagande av befintligt politiskt stöd. De saknade pusselbitarna är nu på plats, tillståndet på arbetsmarknaden återhämtar sig och förstärks,” sade Paul Ashworth, högre amerikanska ekonom på Capital Economics i Toronto.

Arbetslösheten steg dock till 9,9 procent då avskräckta arbetstagare började söka arbete igen.

Den envist höga arbetslösheten har varit en politiskt öm punkt för president Barack Obama och hans Demokrater, trots att arbetsmarknaden visar på återhämtning efter nedgången under den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet.

”Vi måste komma ihåg att dagens jobbsiffra, även om den är välkommen, lämna oss med en hel del arbete kvar att göra. Det kommer att ta tid att uppnå den starka och hållbara sysselsättningstillväxten som behövs,” sade Obama till journalister i Vita House.

Marknaden hade väntat sig att avlönade utanför jordbrukssektorn skulle öka med 200 000 under föregående månad, och att och att arbetslösheten skulle vara oförändrad på 9,7 procent.

Den oväntat robusta rapporten blev emellertid i stort sett ignorerad av investerare, som oroar sig för att skuldkrisen i Grekland ska sprida sig till andra eurozonländer med stora budgetunderskott.

Sysselsättningen inom
den privata sektorn ökade med 231 000, vilket är den största ökningen sedan mars 2006. Analytiker hade räknat med antalet avlönade inom den privata sektorn skulle öka med mellan 50 000 och 100 000. Liksom den totala sysselsättningen har antalet privat avlönade nu ökat under fyra månader i rad.

Folkräkning bidrog med 66 000 arbetstillfällen i april.

Mer än 8 miljoner arbetstillfällen förlorades under lågkonjunkturen och ekonomer varnar för att det kommer att ta år att återfå dem.

Under föregående månad noterades den största ökningen i antalet avlönade inom tillverkning sedan 1998, och sysselsättning inom konstruktion lyckades undkomma förväntningarna på en nedgång. Avlönade inom tjänstesektorn avancerade för fjärde månaden i rad, och anställningar för tillfällig hjälp ökade också.

Uppmuntrande är också att längden på den genomsnittliga arbetsveckan ökade till 34,1 timmar under april från 34 timmar under mars.

Den positiva rapporten dämpades av ökningen av antalet personer som varit arbetslösa i 27 veckor eller mer till 6,7 miljoner. Detta utgjorde ett rekord på 45,9 procent av totalt 15,3 miljoner arbetslösa i april.

Dessutom finns ett stort antal arbetslösa som vill ha ett jobb men har slutat söka och de som arbetar deltid på grund av ekonomiska skäl steg till 17,1 procent från 16,9 procent i mars.


Börstjänaren

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8