VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2011-11-21
photo


Följ inte efter Kina!
Henrik Hallenborg går igenom det senaste i råvarumarknaden och kommer fram till att bomull blir veckans "top pick". Ett högt pris har fått fart på produktionen samtidigt som efterfrågan riskerar att minska kraftigt.

Aktiemarknaden
Veckan som gick bjöd på ett utbrott ned på de amerikanska börserna. S&P 500 och Nasdaq 100 noteras nu under den konsolidering som inleddes i slutet av oktober. Om det är början av en större rörelse ned återstår att se, det handlar dock om en helt vanlig rekyl mot den starkt stigande dagstrenden. Långsiktiga aktörer (4-6 månader) bör såldes inte vara så oroliga över köpta positioner, först om augustibottnarna testas kan vi med säkerhet säga att något inte står rätt till. Även om den kortsiktiga aktören kan sälja blankt på utbrott, innebär det således inte det att man man måste göra exit på långsiktiga innehav.

Veckans statistik bjöd inte på några större överraskningar. Fredagens ledande indikatorer steg med 0,9 procent i oktober om man jämför med månaden före. Analytiker hade förväntat sig en ökning med 0,6 procent. Aktiemarknaden reagerade knappt alls, fredagens handel var lugn, inom torsdagens handelsregion. Denna var desto större efter ett kraftigt fall, relaterat till att Philadelphia FED Index sjönk till 3,6 i november från 8,7 månaden innan. Analytiker hade räknat med en ökning till 9, så den låga siffran kom som en överraskning för många. Vad detta index visar är att den ekonomiska aktiviteten i näringslivet avtar.

Vidare fortsätter media att lyfta fram negativa artiklar, det mesta vinklas som om börsen bör stå inför en kraftig nedgång. Men för oss som tekniska handlare är blankning -- än så länge -- inte ett allternativ, eftersom vi har stigande trender: högre toppar. Vi är dock inte rädda för att byta fot om sommarens bottnar passeras, då kommer vi istället att sälja blankt.

Olja
Volatiliteten i oljan ökar återigen. Både brent och WTI har varit uppe mot högre toppar, men det är bara i WTI som vi har en teknisk och stabil trend där rekyler kan köpas. Om vi ser till det fundamentala bör en recession i Europa vara negativt för oljan -- Europa står fortfarande för 16 procent av den globala efterfrågan -- speciellt med tanke på den höga produktionskvot vi i dag har bland OPEC-länderna. Fram till början av december förväntas den öka ytterligare, med 3,8 procent, dock för att fyllla en ökad efterfrågan från Kina. Men det handlar om en tillfällig uppgång som förmodligen faller tillbaka. Nästa OPEC-möte hålls i mitten av december, förväntningarna är att länderna skall enas om att Saudiarabien drar ned på produktionen. Förra mötet avslutades med ett mindre kaos och oenighet.

Lagren av olja i USA har sedan mitten av sommaren minskat från 370 miljoner fat till dagens nivå något under 340 miljoner. Det handlar dock inte om en ökad efterfrågan, utan lägre importer och en minskning av den inhemska produktionen. Onsdagens statistik visade återigen att lagren minskade, med 1,1 miljoner fat. Samtidigt ökade bensinlagren med en miljon fat.

Minskningen av oljelagren var relaterade till ökad efterfrågan från raffinaderierna där 84,8 procent av kapaciteten används, vilket återigen är en ökning. Möjligen förbereder man sig för en kall vinter. Dock är ökningen också relaterad till att man nu åter ökar tempot efter en period med underhållsarbete.

Koppar, guld och silver
Förra året var året för råvaror, i år har trenderna mestadels pekat ned. Sedan i somras gör Kina ingen hemlighet av att man är stora köpare av råvaror som spannmål och metaller. Det handlar i många fall om att fylla på statliga lager, snarare än att fylla en ökad inhemsk efterfrågan. Sedan kopparpriset toppade i början av året, har kursen fallit med 25 procent. Enligt General Administration of Customers ökade Kina importen med 40 procent i oktober jämfört med föregående år, till en ny årshögsta, klicka här för en graf över Kinas import av koppar.

Eftersom Kina bara fyller på lager, kan den ökade efterfrågan snabbt mattas av. Man skall vara ytterst försiktig med att köpa råvaror just nu bara för att Kina gör det. Det är högst troligt att Kina köper lite till om priset fortsätter ned. De köper inte som spekulanter, utan som konsumenter, vilket är något helt annat. En konsument måste hela tiden köpa, till vilket pris som helst. När kursen faller är det därmed naturligt att de ökar inköpen.

Man kan tycka att kopparpriset bör falla tillbaka vid en ekonomisk avmattning i Europa och USA. Om våra beslutsfattare dock fattar beslutet att smörja upp och dra igång sedelpressarna, finns det inget tak för hur högt priset på koppar kan nå, eller guld, silver, olja, spannmål mm.

Det mest troliga är att marknaden redan har reagerat den dag då man sätter igång inflationsmaskineriet. Därför är det viktigt att agera med den tekniska trend som pågår just nu. När nyheten om kvantitativa lättnader når media, har alla välinformerade aktörer redan agerat. Eftersom vi tillhör gruppen som är mindre välinformerade och därmed får "nyheten" i sista led, kan vi bara agera med trenden. Det är där vi ser vad de med insyn gör.

I koppar har vi just nu en stigande trend, vilket vi även ser i guld och silver. Möjligen är det kvantitativa lättnader som nu prisas in, rekylerna är hur som helst köpvärda. Passeras tidigare bottnar, är det dock dags att dra i nödbromsen och göra exit. Det är då mest troligt att vi får ytterligare en säljvåg som kan ta råvarumarknaden till extremt låga nivåer, där Kina kan göra riktiga fynd.

Om vi ser till lagren av koppar har de minskat både i Shanghai och London. Dock har utbudet minskat då man ännu inte kunnat lösa konflikten vid Freeport i Indonesien, värdens andra största koppartillgång. Fackföreningarna kräver löner som är baserade på vad gruvarbetare tjänar i andra länder. Eftersom det handlar om löner långt över (den indonesiska) marknadsnivån har det inte varit svårt att hitta ersättningsarbetare, dessa hindras dock genom vägblockader och sabotage – och nu även mord; i fredags sköts en vakt till döts.

Spannmål
Vid årsskiftet tog vete ledningen bland spannmål och inledde en fallande trend. Majs och sojabönor höll länge emot men nu går de söderut i samklang med vetet. Ledande är dock havre som under veckan föll fritt.

Även bland spannmål är Kina stora köpare just nu. Men det räcker inte för att driva upp priset, det globala utbudet är rekordstort.

Den senaste veckan har Kina köpt över 500 000-600 000 ton sojabönor av amerikanska handlare. För perioden 2011/2012 beräknas importen uppgå till 58 miljoner ton, då den egna produktionen förväntas falla med 10 procent. Klicka här för en graf över Kinas import av sojabönor!

Tekniskt sett har trendföljare kunnat sälja spannmålen blankt i flera månader, då det funnits gott om sättupper. Sett till historiska noteringar, bör det fortfarande finnas mycket kvar på nedsidan.

Bomull
Även i bomull har tekniska handlare haft gott om tekniska sättupper för blankning. Först nu, efteråt, kommer rapporter som stärker en nedgång. Priset har redan halvertats sedan toppen, så det är inte konstigt att fler ser trenden. Det bör dock finnas mycket kvar på nedsidan, om man ser till vad som varit ett normalt pris tidigare.

En av anledningarna till det höga priset var att torka i USA minskade landets utbud. Överraskande kunde det dock ersättas på andra håll. Produktionen i USA blev alltså lägre, trots utökad landareal för bomull. Inför nästa år förväntar man sig ytterligare en ökning av plantagen. Under ett normalår, skulle det innebära en extremt högt produktion. Det enda hotet är ytterligare ett år av torka; under gynsamma förhållanden bör välden flödas av bomull vid nästa skörd.

Ytterligare en negativ faktor för bomullspriset är en eventuellt ekonomisk avmattning som kan minska konsumptionen av textilprodukter. Detta samtidigt som utbudet av bomull kan komma att nå rekordhöga nivåer. Bomull är vårt "top pick" för blankning denna vecka, entré kan göras direkt på dagens nivå.

Klicka här för att läsa vår senaste analys av bomull!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons