VECKA 18
Fredag
03
Maj
BT-annons
2012-01-27
photo


Oljan borde stiga
Råoljan borde trenda upp, men priset rör sig sidledes i en konsolidering. Lagren ökar men efterfrågan kan komma att strypas åt, ett utbrott från den senaste månadens handelsregion är värd att trejda.

Fundamentalt
Priset på råolja står nästan stilla men råvaran får ändå plats i media nästan varje dag. Det brukar vara först efter en stark rörelse det skrivs flitigt. Nu blir vi nästan varje dag påminda om varför oljan kommer att stiga. Kanske bara därför är det dags för en starkare rörelse ned.

Oljan borde gå upp med tanke på den fundamentala (hot) bilden, men att priset står stilla kanske är ett tecken på att det trots allt inte finns så många köpare. På kort sikt har vi dock en hög efterfrågan då terminen för WTI-oljan är inverterad (backwardation); dagens pris ligger på $100 men väljer du att köpa olja för leverans om tre år, betalar du bara $93 och får därmed kostnaden för lager, räntor och försäkringar gratis. Aktörerna i oljemarknaden tror alltså på lägre priser framöver.

Europas förbud mot import av olja från Iran borde dock kunna få oljepriset att skena. Nu sägs det att Iran själva försöker instifta en lag som förbjudet export till Europa långt före de tänkta sanktionerna mot landet träder i kraft. EU satte 1 juli som deadline så att länder som Spanien, Grekland och Italien skulle ha tid att hitta alternativa lösningar.

Nu kan alltså Iran själva snabba på detta, vilket kan leda till en kraftig prisuppgång när utbudet sinar. EU räknar med att Libyen och Saudiarabien skall ersätta bortfallet, men Saudiarabien producerar inte den olja Europa behöver (vilket var orsaken till en spread på $30 mellan brent och WTI förra året när utbudet från Libyen sinade). Vidare rapporteras det om att läget i Libyen är långt från stabilt, även om man fått fart på produktionen.

International Monetary Fund varnar för ett oljepris på minst $140, något som borde vara rimligt. Frågan man borde ställa sig är dock inte OM vi får en uppgång utan NÄR den i så fall kommer.

Det är lätt att ha rätt som analytiker, men desto svårare att tjäna pengar på det. För möjligen får vi ett pris på $140 i år, men kanske först efter en resa ned mot $70.

Vi är alltså positivt inställda till oljan, men för att tjäna pengar om vi har rätt, måste vi applicera regler för hur vi skall handskas med en eventuell rörelse ned.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/c1.png

Lagren av råolja

Lagerstatistik
Onsdagens lagerstatistik från USA visade på en ökning med 3,6 miljoner fat. Orsaken var att efterfrågan minskade. Trenden för lagren av oljan är dock fallande sedan mitten av 2011, vi ser nu en vanlig rekyl upp.

Minskad efterfrågan pga dystra ekonomiska utsikter är annars negativt för priset.

Vidare visade onsdagens statistik att det minskade intresset för råolja var relaterat till att efterfrågan på bensin sjönk med 6,4 procent. Det bidrar till att raffinaderierna nu bara går på halvfart. Med ett kapacitetsutnyttjande på 82,2 procent har produktionen nått den lägstanivån på sju månader, bensin ligger på den lägstanivån för de två senaste åren.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/cc1.png

Spekulanternas position i råolja

Spekulanter
Spekulanternas position i råoljan ger oss inte någon hint om åt vilket håll oljan kan tänkas gå. Spekulanterna ligger net long på en nivå som varit densamma sedan november förra året.

Inte heller får vi ut något av open interest, antalet öppna terminskontrakt. Sedan i slutet av november är open interest nästan oförändrad.

I vår tidigare analys av oljan gick vi igenom långsiktiga stöd och motstånd, från månadsgraf till dagsgrafen. Analysen och nivåerna vi tog ut gäller fortfarande, läs mer här!

I dagens analys skall vi fokusera mer på hur vi kan trejda oljan vid ett utbrott dvs. den kortsiktiga grafen, dagsgraf. Det är i denna vi bestämmer när köp eller blankning skall göras. I långtidsgrafen tar vi sedan ut tänkta målområden för affären.

 http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/teknisk.analys_1_135.png

WTI-olja. Dagsgraf med trendlinjeanalys.

Dagsgraf 
I grafen ovan har vi WTI-oljan som vi analyserat tidigare. Vid punkt 1 bröt kursen ned under tidigare botten, när sedan tidigare topp passerades vid punkt 2 bekräftades utbrottet ned som falskt och man kunde gå lång. Uppgången stannade av redan samma dag som utbrottet, möjligen får vi ett falskt utbrott upp och därmed en expanderande triangel. Men än så länge bör man behålla köpta positioner.

Ligger man likvid bör man inte göra något i dag, vänta då på nästa utbrott, om den gröna linjen i grafen passeras är det dags att köpa.

Den som är aggressiv kan sälja oljan blankt om den röda linjen passeras.

 http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/teknisk.analys_1_130.png

Brentolja. Dagsgraf med trendlinjeanalys.

Dagsgraf 
Även om vi föredrar att trejda WTI-oljan, tar vi oss en titt även på brent. Anledningen att vi föredrar WTI-oljan är för att volatiliteten är lägre där, det är lättare att placera ut en naturlig nödutgång, vi får en bättre risk/reward-kvot.

I brent gäller köp om tidigare toppar passeras, sälj blankt om bottnarna vid den röda linjen tas ut.

I både brent och WTI-oljan föredrar vi dock att trejda utbrottet med strategin BT Utbrott.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/teknisk.analys_1_132.png

WTI-olja. Dagsgraf med BT Utbrott.

Dagsgraf 
I grafen ovan har vi fört in köp- och säljnivåer för strategin BT Utbrott. Köp gäller då om den övre linjen passeras, sälj blankt om den undre tas ut. Bygg sedan en pyramidposition så att man maximerar vinsten de gånger man har rätt och håller förlusterna små alla de gånger man tar position på ett falskt utbrott.

Man kan även applicera denna strategi på brent, klicka här för en graf!

Exakta nivåer för entré- och exitnivåer finner du i BT Chart, både för brent och WTI.

Rekommendation
Trejda utbrott i WTI-oljan. Fundera inte så mycket på åt vilket håll kursen borde gå. Man kan tycka att det borde gå upp, men får vi ett utbrott ned är blankning intressant. Möjligen leder det till att de som köpt för uppgång gör exit, vilket kan bidra till ett kraftigt fall av priset på råolja.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa Sista Sid 1 av 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
 
 
 
 
 
 
 
Annons