VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2011-12-12
photo


Röd-gröna trender
Börstjänarens Henrik Hallenborg skriver om trenderna på Wall Street, röda och gröna.

Röd flagga
I lördags var det dags för Occupy-rörelsen att också inta Stockholm. I ren ilska och frustration mot kapitalismen klär sig demonstranter som finanszombies. Och på Wall Street tar de sig rätten att spärra av vägar och hindra vanligt folk från att arbeta. Kraven är mer regleringar, ökade kontroller och ett slut för bankmaffian. 

Det största problemet är att demonstranterna inte vet vad kapitalism är. De verkar ha all tid i världen att tillbringa på gatorna, men om de gjort sin hemläxa skulle de veta skillnaden mellan kapitalism, fascism, socialism och kommunism. 

Banksystemet har felaktigt blivit en symbol för kapitalismen. I dag ser vi på många håll att en grupp roffar åt sig på en annan grupps bekostnad. Men kapitalism är ett system där allt ägs och kontrolleras av individer, vilket inte är fallet med dagens banksystem, som ju backas upp av medborgarnas pengar när det går dåligt. I ett system som bygger på laisses-faire kapitalism tillåts bankerna att gå i konkurs – den som gör fel får ta konsekvenserna – centralbanken behöver då inte gå in och rädda någon (med skattebetalarnas pengar) och dess funktion blir därmed överflödig. 

Dagens banker är strikt kontrollerade av staten; det är inte lätt för vem som helst att starta upp en egen bankverksamhet hemma i garaget, även om det finns kunder som skulle anförtro sitt kapital till en uppstickande entreprenör. Fascismens stato corporativo tillåter privat ägande, men kontrollerar löner och vinster och även vem som tillåts konkurrera, genom skatter, penningpolitik och subventioner. 

Demonstranterna har alltså svårt att se skillnaden mellan fascism och kapitalism. Det som gör Wall Street- rörelsen farlig är att de vill tvinga oss andra att leva under deras destruktiva regler, som oundvikligen leder till minskad välfärd; kalla lägenheter, matköer och militär kontroll. De säljer frihet med samma argument som Karl Marx.

Råvarutrenderna
Dagens fallande råvarutrenderna är dock något som är positivt. Det gör att vi får mer pengar över till annat. Spannmål, kakao, socker, kaffe och bomull har rasat kraftigt i pris sedan QE2-paketet avslutades. Det som fick många råvaror att nå rekordhöga priser för ett år sedan var dock inte bara Ben Bernankes sedelpressar, på många håll hade vi även en stor obalans mellan tillgång och efterfrågan. Just nu är det svårt att se vad som kan få mjuka råvaror att vända upp, då utbudet ökat samtidigt som efterfrågan minskat.

Om mer likviditet når marknaden via ytterligare ett amerikanskt stödpaket, bör dock mjuka råvaror vara redo för en ny våg upp! Läs mer om detta i vår senaste analys av bomull, klicka här!

Men det kommer inte att bli så enkelt som att köpa den dag ett QE3 blir allmänt känt. Förmodligen agerar välinformerade aktörer långt dessförinnan. Enda sättet att vara med när det händer och ligga steget före, är att gå in när dagstrenden skiftar till stigande. Men där är vi inte i dag: majs,vete, havre, ris, kakao, kaffe, socker och bomull trendar ned, faller i pris. Än så länge är det med blankade positioner man bör spekulera. Den dagen vi ser högre toppar och bottnar, behöver man dock inte fundera en andra gång, då gäller starkt köp med siktet instället på fjolårets toppar. 

Även koppar, palladium och platina har fallit kraftigt i pris. Men i kopparpriset fick vi se en högre botten och topp för några veckor sedan, vilket räckte för att vi skulle gå in med köp. Under veckan som gick följde palladium efter, bara platina ligger under tidigare topp i dagsgrafen. Man bör alltså ligga lång i koppar och palladium med den stigande dagstrenden. 

Samma sak gäller i guld och silver, det är köpta positioner med den stigande dagstrenden som gäller oavsett vad våra beslutsfattare kommer fram till i alla de krismöten som pågår. Den dag då vi får en lägre botten, är det dock dags att göra exit, för att eventuellt gå kort, läs mer om det här!

Oljan
Skillnaden mellan WTI-oljan och brent minskar nu i snabb takt, medan oljan i förhållande till naturgas är stabil. Naturgas verkar vara bottenlös, sedan mitten av 2008 har vi sett lägre lägsta utan minsta tendens till ett långsiktigt trendskifte. 

Det fundamentala för oljan skrev vi om i förra veckans krönika (läs mer här). Eftersom den tekniska dagstrenden är positiv i WTI-oljan, bör man behålla köpta. Tajmingen för entré i dag är dock inte den bästa; sedan i mitten av oktober har vi haft tre tekniska köpsättupper, en utbrottstrejd och två möjliga köp på rekylen

Att oljan trendar upp hänger samman med politisk oro. Balansen mellan tillgång och efterfrågan är extremt tajt. Nu när USA inför sanktioner mot Iran, vilket även Europa kan komma att göra, kan oljan ta sig upp mot $250, läs mer här! 

Fina trender
Medan aktiemarknaden stått stilla och därmed varit svårhandlad, har vi sett jättefina trender bland råvaror, både upp och ned. Fördelen med att trejda fler marknader med så låg korrelation som möjligt, är att det alltid brukar finnas någon som trendar och därmed håller portföljen vid liv. Fokuserar man bara på aktier, måste man vänta på en trend för att kapitalkurvan i portföljen skall börja röra sig. 

Tåget för råvaror har dock inte gått. Det bör fortfarande finnas goda möjligheter för trendföljare, men att köpa och behålla är en strategi som är svår att få lönsam, främst med tanke på att köparen (oavsett produkt) måste betala för lager, ränta och försäkringar. 

För en uppdatering på intressanta affärer just nu, läs våra senaste råvaruanalyser: 

Högt majspris ökar utbudet
Havre flyger högt
Utför i sojabönor
Kakao slår rekord
Det ljusnar i vete
Bomull färdigplockat?

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons